Όσο και αν το όνομά του παραπέμπει σε ψάρι, το τσιγαρισμένο αλεύρι στο λιγοστό και πολύτιμο τότε ελαιόλαδο αποτελούσε τη βάση αυτού του άκρως παραδοσιακού φαγητού στην Κρήνη.

Τα κολοκυθάκια, σε συνδυασμό με τη γεύση του σκόρδου και του ξυδιού, άφηναν ένα μοναδικό αποτέλεσμα στον ουρανίσκο των ντόπιων. Τι και αν στα μάτια κάποιων απουσιάζει η πολυτέλεια από το συγκεκριμένο φαγητό, αυτό που μετράει και έχει σημασία είναι η αγάπη και το μεράκι που έδειχναν οι νοικοκυρές οι οποίες έθρεψαν και μεγάλωσαν γενιές και γενιές.

Παραδοσιακός «Ψαρόζμους» Κρήνης Τρικάλων

(Αικατερίνη Λακιάρα)

Υλικά Συνταγής

Αλεύρι

Ελαιόλαδο

Κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες

Σκόρδο

Νερό

Εκτέλεση

Τηγανίζουμε τα κομμένα σε φέτες κολοκυθάκια (χωρίς αλεύρι).

Βάζουμε στην κατσαρόλα και ζεσταίνουμε λίγο  ελαιόλαδο.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα (7) κουταλιές της σούπας αλεύρι και το καίμε μέχρι να πάρει λίγο χρώμα να γίνει ξανθό.

Προσθέτουμε (4) ποτήρια νερό και λιώνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας. Έπειτα συμπληρώνουμε ακόμα (6) ποτήρια νερό (σύνολο (10) ποτήρια νερό)

Ρίχνουμε τα τηγανιτά κολοκυθάκια, προσθέτουμε (5) σκελίδες σκόρδο τριμμένο και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε λίγο αλάτι και ξύδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να χυλώσει.

Καλοφάγωτος και πάντα με μέτρο… όχι πάνω από δύο πιάτα στην “κατσιά”