Η παράδοση συναντά τον πολιτισμό στην Κρήνη

Εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, το οποίο φιλοξενεί αντικείμενα των εργασιών των κατοίκων αλλά και της καθημερινής τους ζωής

Η παράδοση έρχεται να σμίξει με τον πολιτισμό, το παρελθόν ανταμώνει με το παρόν, η ιστορία μεταφέρεται μέσα από εικόνες και αντικείμενα που άντεξαν στο χρόνο.

Στα παραπάνω συμπεράσματα καταλήγει κανείς, επισκεπτόμενος μια εκ των αιθουσών του πρώην δημοτικού σχολείου Κρήνης του Δήμου Φαρκαδόνας, που διαμορφώθηκε καταλλήλως και φιλοξενεί το Λαογραφικό Μουσείο.

Η ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου Κρήνης αποτέλεσε όραμα των κατοίκων του χωριού όπως ανέφερε κατά τη σύντομη ομιλία της η πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου κα Βάσω Σταμουλάκη με μεγάλη προσπάθεια και  εθελοντισμό, κατάφερε να συγκεντρωθεί κάθε είδος ή αντικείμενο, το οποίο χρησιμοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να φιλοξενηθούν στο χώρο.

Η ανταπόκριση των κατοίκων ήταν κάτι περισσότερο από μεγάλη, καθώς η πλειονότητα αυτών, προσέφερε σειρά αντικειμένων και ειδών, που παρέμειναν αχρησιμοποίητα, κρύβοντας την ιστορία και την παραδοσιακή πορεία του χωριού.

Σε δεύτερη φάση ο Σύλλογος αποφάσισε να συστήσει ένα Λαογραφικό Μουσείο στο κέντρο του χωριού και στο κτήριο του πρώην δημοτικού σχολείου Κρήνης. Ένα ζεστό χώρο, ο οποίος θα φιλοξενεί, την ιστορία και την παράδοσή του τόπου.

Τα εγκαίνια του Μουσείου πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής με την τέλεση του αγιασμού από τον πατέρα Δημήτριο παρουσία πλήθος κόσμου και φορέων της περιοχής μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Θανάσης Μεριβάκης, που εξήρε την προσπάθεια των μελών του Συλλόγου για την δημιουργία του παραδοσιακού χώρου.

Στην εκδήλωση πέραν των άλλων συμμετείχαν και γυναίκες του χωριού, οι οποίες τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια, τα οποία ερμηνευόταν σε ώρες δουλειάς τα παρελθόντα χρόνια κι ήταν άρρηκτα συνυφασμένα με τα είδη που έχουν συγκεντρωθεί στο Μουσείο.

Παράλληλα ξενάγησαν τις μικρότερες ηλικίες ενημερώνοντας αναλυτικά γύρω από την αξία και την χρησιμότητα του κάθε αντικειμένου.

Ο χώρος πλέον είναι επισκέψιμος για τους κατοίκους του χωριού, όπως εξάλλου και για τον κάθε επισκέπτη.