Ότι απέμεινε από το χαλάζι, κάηκε από τον καύσωνα στους Πελινναίους

Κραυγή αγωνίας και απελπισίας από τους αγρότες της Νομής και των όμορων κοινοτήτων που βλέπουν τη σοδειά να σαπίζει στα χωράφια τους

Ότι απέμεινε από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις σε καλλιεργούμενες εκτάσεις με μποστανοειδή στην Δημοτική Ενότητα Πελινναίων ήρθε να τα καταστρέψει ο λίβας και ο καύσωνας των προηγούμενων ημερών.

Αγρότες στα χωριά της Νομής, του Πετροπόρου, των Ταξιαρχών και της Φανερωμένης, βρίσκονται σε απόγνωση, παρατηρώντας την παραγωγή που βρισκόταν στο στάδιο της συλλογής να σαπίζει στα χωράφια.

«Με το Θεό και τις καιρικές συνθήκες δεν μπορεί να τα βάλει κανείς», ισχυρίζονται μιλώντας στην «ΚΡΗΝΗ LIVE» οι αγρότες, με τις ελπίδες τους πλέον να καίγονται από την υπερβολική ζέστη.

Αν και τέτοια εποχή οι παραγωγοί καρπουζιών και πεπονιών προχωρούσαν σε πωλήσεις των αγροτικών προϊόντων, καλύπτοντας τα καλλιεργητικά έξοδα και βάζοντας στην άκρη ένα μικρό κέρδος για τους ίδιους και τις οικογένειες τους, φέτος δυστυχώς έρχονται αντιμέτωποι μονάχα με χρέη. Το χαλάζι που έπληξε τις καλλιέργειες τους προ δεκαπενθημέρου κατέστρεψες τα πάντα στο πέρασμά του. Κι ότι απέμεινε ήρθε να το καταστρέψει ο πολυήμερος καύσωνας.

Όπως ισχυρίζονται αγρότες της Νομής, οι υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν έντονα τις ευάλωτες καλλιέργειες πεπονιού, οι οποίες με την απότομη ζέστη, ωρίμασαν μέσα σε μια μέρα χωρίς να προλάβουν να αντιδράσουν οι αγρότες. Αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες πεπονιού να καταστρέφονται στα χωράφια μέσα σε λίγες ώρες και να σαπίζουν χωρίς να πουληθούν.

Και στις καλλιέργειες καρπουζιού η κατάσταση δεν ήταν η καλύτερη. Οι καλλιέργειες υπέστησαν σημαντική ζημιά, από την δυνατή ζέστη, με αποτέλεσμα το προϊόν να μην το δέχονται οι έμποροι, ή στις ελάχιστες που το παραλάμβαναν, το προμηθεύονταν σε εξευτελιστικές τιμές που δεν καλύπτουν σε καμιά περίπτωση τα αυξημένα έξοδα της καλλιέργειες, όχι για να αφήσουν έστω ένα μηδαμινό κέρδος.

Οι αγρότες πλέον ζητούν την στήριξη της πολιτείας. Ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης, προκειμένου να μην αφανιστούν οικονομικά. Ζητούν την συνδρομή όλων, αιρετών και βουλευτών προκειμένου το πρόβλημα να φτάσει στα αυτιά των αρμοδίων, έτσι ώστε να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν στο 100% ζημιάς. Σε διαφορετική περίπτωση, η συνέχεια της επαγγελματικής δραστηριότητας, θα φαντάζει δύσκολη καθώς τα χρέη θα τους ακολουθούν για πολλά χρόνια.