Όταν τα δευτερόλεπτα τρέχουν η γνώση είναι εκείνη που θα σώσει μια ζωή

Μαθητές του ΓΕΛ Οιχαλίας ενημερώθηκαν από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την αξία του να γνωρίζει κανείς τις μεθόδους της ΚΑΡΠΑ

«Όταν τα δευτερόλεπτα τρέχουν», αποτέλεσε το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο Γενικό Λύκειο της Οιχαλίας με στόχο να ενημερώσει και να πληροφορήσει τους μαθητές σε ένα ενδιαφέρον θέμα αυτό της Καρδιοαναζωογόνησης.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το σχολείο σε συνεργασία με το τοπικό παράρτημα Τρικάλων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ανάλογη εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί στο γυμνάσιο Οιχαλίας την οποία παρακολούθησαν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς.

Η παρουσίαση έγινε από την κα. Γιοβανοπούλου, εκπαιδεύτρια Α΄ Βοηθειών με τρόπο τόσο αναλυτικό, όσο και παραστατικό. Σκοπός του ήταν να κατανοήσουν –ενήλικες και ανήλικοι- πόσο κρίσιμη αλλά και ουσιαστική μπορεί να αποδειχθεί η σωστή βοήθειά τους, όταν μια ανθρώπινη ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας ενός αιφνίδιου καρδιακού επεισοδίου, ενός πνιγμού ή μιας ξαφνικής κατάρρευσης. Λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι ο εγκέφαλος θα υποστεί σοβαρή βλάβη εάν στερηθεί οξυγόνο για πάνω από μερικά λεπτά (πέντε ως επτά το μέγιστο). Είναι επιβεβλημένο λοιπόν να διατηρήσουν την παροχή οξυγόνου, ούτως ώστε, όταν θα έρθει η ουσιαστική βοήθεια του γιατρού, να μην έχουν δημιουργηθεί μη αναστρέψιμες εγκεφαλικές βλάβες. Η μαγική λέξη σ΄ αυτήν την περίπτωση είναι η λέξη Αναζωογόνηση. Είναι δηλαδή ο όρος που χρησιμοποιείται για την επείγουσα αντιμετώπιση που απαιτείται για να ξεπεραστεί η ανεπάρκεια ζωτικών λειτουργιών (όπως της αναπνοής ή της κυκλοφορίας του αίματος). Μπορεί να αφορά απλά στη διατήρηση ανοιχτού αεραγωγού και το γύρισμα ενός αναίσθητου ασθενούς στα πλάι ή μπορεί να σημαίνει τη χορήγηση αέρα στους πνεύμονές του (τεχνητή αναπνοή) ή συμπίεση του θώρακα, ώστε το αίμα να κυκλοφορήσει μέσα στο σώμα. Στην ευτυχή δε περίπτωση που μπορεί να βρεθεί εξωτερικός απινιδωτής, η χρήση του επιτείνει τις πιθανότητες μεγαλύτερης βοήθειας στον πάσχοντα. Στο μεταξύ, το άμεσο τηλεφώνημα στο ΕΚΑΒ, το οποίο είναι σε θέση να προσφέρει την εξειδικευμένη βοήθεια είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητη! Οι πρώτες βοήθειες λοιπόν δεν είναι παρά μια «αγορά χρόνου» που μπορούμε να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας, αρκεί να έχουμε τις ελάχιστες δεξιότητες, γνώσεις αλλά και ψυχραιμία. Γι΄αυτό και η συγκεκριμένη παρουσίαση αξιολογήθηκε ως πολύτιμη για την εκπαίδευση των νέων παιδιών ως ανθρώπων και πολιτών. Μ΄αυτό το σκεπτικό, το μακροπρόθεσμο σχέδιο του σχολείου είναι να επαναλάβει ίσως και σε πιο τακτική βάση τέτοιου είδους παρουσιάσεις. Η διεύθυνση του σχολείου ευχαριστεί θερμά τον Ε.Ε.Σ. και την κα Γιοβανοπούλου που στάθηκαν αρωγοί και μέντορες στη μικρή προσπάθεια του σχολείου να μάθει στους νέους ότι τα μεγάλα μαθήματα ζωής μπορούν να δοθούν και εκτός σχολικής τάξης και σχολικών προγραμμάτων.