Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 1ο Συνέδριο των Τρικαλινών Καραγκούνηδων

Αναφορά στην ιστορία, στα ήθη, στα έθιμα αλλά και στην δράση των Καραγκούνηδων των Τρικάλων και της Θεσσαλίας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε από τα Τρίκαλα το 1ο Συνέδριο της Ένωσης Καραγκούνηδων νομού Τρικάλων. Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή.

Στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων την πρώτη ημέρα και στο Πνευματικό Κέντρο τη δεύτερη, το διήμερο συνέδριο έχει ως θέμα «Αγώνες και επιτεύγματα των Καραγκούνηδων στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 μέχρι σήμερα». Η διοργάνωση συμπίπτει με την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων, Εφη Λεβέντη, τόνισε, όχι μόνο τη σημασία του συνεδρίου για τη συμβολή των Καραγκούνηδων στους αγώνες του Έθνους, αλλά και στην ουσία των ανακοινώσεων για τη ζωή στον κάμπο.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής 2021 του Δήμου Τρικκαίων, Μιχάλης Λάππας, επεσήμανε τη σημασία της ανάδειξης των πτυχών της προσφοράς των Καραγκούνηδων, ενώ και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ντίνος Μπάρδας τόνισε τον ρόλο τους στην τρικαλινή κοινωνία.
Ο χαιρετισμός του προέδρου της Ένωσης κ. Αντώνη Παπαμιχαήλ εστίασε στην ανάγκη της προβολής της ζωής των Καρακούνηδων, αναφερόμενος και στους στόχους που έθεσε η Ένωση από την ίδρυσή της.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Χρ. Παπαπολύκαρπος, Α’ αντιπρόεδρος της Αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων
Ακολούθησαν οι ανακοινώνεις από τους σύνεδρους κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, ενώ εξαιρετικά σημαντική η παρουσία ένστολων μελών της Ένωσης με τις όμορφες γυναικείες καραγκούνικες στολές να ξεχωρίζουν.

Παρέστησαν επίσης, η πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων Σοφία Αλεστά, ο δημοτικός σύμβουλος Θ. Χαχάμης, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΤ Αντ. Τζερεμές, ο αστυνομικός διευθυντής Τρικάλων κ. Στ. Νίντος, ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ κ. Χρίστος Λιάπης, εκπρόσωποι φορέων από βλάχικες και σαρακατσάνικες οργανώσεις και τρικαλινοί/ες με καραγκούνικη καταγωγή.

Κατά την διάρκεια του διήμερου υνεδρίου παρουσιάστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις όπως «Ο Εθνικοαπελευθερωτικός Αγώνας 1821, η επανάσταση που μας επέτρεψε να ζούμε ως Έλληνες» από την Δρ. Καθηγήτρια Ιστορικό πτυχιούχο Πανεπιστημίου Κρήτης κα Χρυσή Χηροπούλου, «Καραγκούνηδες. Ένας αιώνας εθνικών και κοινωνικών αγώνων» από τον Φιλόλογο κ. Δημήτριο Παπαβασιλείου, «Η μάχη της Κούτρας του Ζάρκου και ο ταγματάρχης Λώρης» από την συντοπίτισσα Φιλόλογο-Θεατρολόγο, MED, Διευθύντρια 4ου Γυμνασίου Τρικάλων κα Αθανασία Τσιοτινού, « Συνοπτική εικόνα της συμβολής των Μεγάλων Καλυβίων στους αγώνες και τα επιτεύγματα των Καραγκούνηδων στα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821» ΧΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Συνταξιούχος Εκ/κός, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Η πρακτική Ιατρική των Καραγκούνηδων» Σιακαβάρας Αριστοτέλης, Αξιωματικός Ε.Α., Κοινωνιολογικές Επιστήμες, «Η εξέλιξη του γλωσσικού ιδιώματος των Καραγκούνηδων από το 1821 μέχρι σήμερα», Παπαμιχήλ Θεοδώρα, Πτυχιούχος Ιονίου Πανεπιστημίου, τμήμα ξένων γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας «Η ζωή της καραγκούνας του νομού Τρικάλων κατά το πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα» από την Νηπιαγωγό-Συγγραφέα κα Σωτηρία Σακελλαρίου-Παπαϊωάννου,«Οι εκλογικοί κατάλογοι των καραγκούνικων κοινοτήτων των Δήμων Παραληθαίων και Πιαλείων» Μπρέντας Αθανάσιος, Ερευνητής Γενεαλογίας και τοπικής Ιστορίας Δυτικής Θεσσαλίας, «Η κοινότητα ως ιστορικός χώρος και η σημασία της μνήμης για τη συγκρότηση της εθνικής ταυτότητας» από την καθηγήτρια Γαλλικής φιλολογίας, Διευθύντρια 4ου ΓΕΛ Τρικάλων κα Μαριάννα Αποστόλου,«Η πολιτιστική κληρονομιά των Καραγκούνηδων ως αναπτυξιακή αξία» Ασίκης Κωνσταντίνος, υπ. Δρ. Πολεοδομίας-Χωροταξίας Αρχιτεκτονικής
σχολής ΕΜΠ – Καμάρα Αφροδίτη , Δρ Time Heritage, «Οι περιστεριώνες στα Καραγκούνικα χωριά των Τρικάλων και Καρδίτσης» Τσιγάρας Δημήτριος, Γραφικές τέχνες -Διακόσμηση, «Η συνοριακή γραμμή του 1881 και η αρχή των Βαλκανικών Πολέμων (1881- 1912)» από τον Ιστορικό-Αρχαιολόγο κ. Κων/νο Μιχαλάκη.

Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Τρικκαίων και η Επιτροπή 2021 του Δήμου Τρικκαίων, η Περιφέρεια Θεσσαλία – ΠΕ Τρικάλων, ενώ το στήριξαν ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων και το Θεσσαλικό Ημερολόγιο.

Στο τέλος των εργασιών του 1ου Συνεδρίου που πέρασε πλέον στην ιστορία, ο Πρόεδρος της Ένωσης Καραγκούνηδων Νομού Τρικάλων κ. Αντώνης Παπαμιχαήλ, ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στο διήμερο του Συνεδρίου, τους χορηγούς και τα ΜΜΕ που πρόβαλαν τις διήμερες εκδηλώσεις.