του Χρήστου Σταμόπουλου, Δικηγόρου

Το Σύνταγμα με το 102 άρθρο του ορίζει πως οι τοπικές υποθέσεις ανήκουν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Μάλιστα έχουν και το τεκμήριο αρμοδιότητας γι’ αυτές. Ταυτόχρονα το Σύνταγμα αναγνωρίζει την αυτοτέλειά τους (διοικητική και οικονομική). Με άλλα λόγια οι πολίτες εκλέγουν και διοικούν ουσιαστικά τους Δήμους.

   Συμβαίνει όμως αυτό στην πραγματικότητα;

   Απλά η θλιβερή αλήθεια που την γνωρίζουμε όλοι είναι ότι ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ! Οι δήμοι, ιδιαίτερα οι μικροί δήμοι, όπως π.χ. ο Δήμος Φαρκαδόνας, θα μπορούσαν να είναι οάσεις δημοκρατίας, καθότι πρόκειται για μικρές κοινωνίες, όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και τους συνδέουν πολυποίκιλοι δεσμοί. Οι Δήμοι θα μπορούσαν να λειτουργούν ως άμεσες λαϊκές δημοκρατίες, ως ζωντανά κύτταρα άμεσης καθημερινής δημοκρατίας, επ΄οφελεία όλων των δημοτών. Ζωντανοί δήμοι με ζωντανούς ανθρώπους!

   Αντί αυτών, στους περισσότερους δήμους της πατρίδας μας σήμερα συμβαίνουν τέρατα και σημεία. Χειρότερα και από την κεντρική σκηνή, όπου οι πολιτικοί και οι ολιγάρχες βάζουν τουλάχιστον τα δυνατά τους, για να παραπλανούν τους πολίτες και να παρουσιάζουν το μαύρο- άσπρο! Εδώ στους Δήμους, ιδιαίτερα στους μικρούς δήμους , δρουν ασύστολα φόρα- παρτίδα, χωρίς να ενοχλούνται από κανέναν! Παράγοντες και παραγοντίσκοι, συνήθως ημιμαθείς και αγενείς, κυλιούνται μέσα στο βούρκο της διαφθοράς  και την παντελή αδιαφορία για τους πολίτες, ξεφτελίζοντας όχι μόνο τον θεσμό και τους εαυτούς τους, αλλά και εμάς τους ίδιους τους πολίτες που τους ανεχόμαστε καβάλα στο σβέρκο μας.

   Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι απ΄την φύση της θεσμός λαϊκός και αμεσοδημοκρατικός. Ειναι η πιο κοντινή εξουυσία στον λαό. Είναι- πρέπει να είναι- η σύζευξη λαού, δημοκρατίας και εξουσίας.

   Αποτελεί αδιανόητη τρέλα όλων μας να δεχόμαστε το 1%, αποτελούμενο από ιδιοτελείς παράγοντες και εκπροσώπους κατεστημένων δυνάμεων, να επιβάλλεται στο 99% του λαού!


1 σχόλιο

  1. Μαζεύτηκαν τα μικρό συμφέροντα στο δήμο φαρκαδόνας,κυρίως με την εκλογή των αιρετών,διαπλοκή,κ μοιρασιές στο δήμο σε όλους τους τομείς κ κυρίως στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα😡😡😡

Comments are closed.