Οι χαμηλές θερμοκρασίας δεν ευνοούν τη σπορά

Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι αγρότες που έσπειραν βαμβάκι και καλαμπόκι τις προηγούμενες μέρες

Δεν πρόλαβαν να χαρούν οι αγρότες από την βελτίωση των καιρικών συνθηκών και την άνοδο της θερμοκρασίας και δυστυχώς οι κρύες μέρες επέστρεψαν μέσω της νέας κακοκαιρίας που πλήττει όλο το νομό.

Όπως είναι γνωστό από την Μεγάλη Πέμπτη έως και την Δευτέρα του Πάσχα οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές και φυσιολογικές για την εποχή, με τον υδράργυρο να αγγίζει στα πεδινά έως και  τους 25 βαθμούς Κελσίου. Η καλοκαιρία και ο ανοιξιάτικος καιρός ώθησε πολλούς αγρότες να βγουν στα χωράφια τους, ξεκινώντας τις εργασίες προετοιμασίας για την σπορά των χωραφιών τους, κυρίως σε βαμβάκι.

Κάποιοι αγρότες, έστω και ελάχιστος αριθμός, πρόλαβαν και προχώρησαν τη σπορά, ωστόσο η πλειονότητα δεν τα κατάφερε. Ακόμη όμως κι εκείνοι που τα κατάφεραν σήμερα δεν εμφανίζονται ικανοποιημένοι, αλλά εκφράζουν την απογοήτευσή τους εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Η αστάθεια στην θερμοκρασία αλλά και η μεγάλη πτώση που σημείωσε από το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα, δεν ωφελεί τους σπόρους του βαμβακιού που είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στις χαμηλές θερμοκρασίες και απαιτούν ζεστό έδαφος για να φυτρώσουν. Όπως σημειώνουν αγρότες αλλά κυρίως οι γεωπόνοι, αν μέσα στις επόμενες ημέρες δεν αυξηθεί η θερμοκρασία και δεν επανέλθει στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, τότε υπάρχει περίπτωση ο σπόρος να μην ευδοκιμήσει και να καταστραφεί, με ότι αυτό συνεπάγεται, κυρίως χάσιμο χρήματος και αύξηση του κόστους παραγωγής.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται φυσικά και οι αγρότες που προχώρησαν στην σπορά καλαμποκιού. Ο σπόρος δεν έχει φυτρώσει, αλλά στις περιπτώσεις που έγινε πρώιμα η σπορά, τα φυτά πλέον δεν αναπτύσσονται και καθυστερούν λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Τόσο το βαμβάκι, όσο και το καλαμπόκι χρειάζονται κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες για να αναπτυχθούν, όπως και υγρασία που βοηθά στα μέγιστα.

KRINI LIVE