Οδοιπορικό στους Αγίους Τόπους – 5η ημέρα

Το πρόγραμμα της πέμπτης κατά σειρά ημέρας στους Αγίους Τόπους που διοργανώθηκε από την τοπική ηλεκτρονική εφημερίδα «KRHNH LIVE» σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό γραφείο «MARIOS TRAVEL» ξεκίνησε με επίσκεψη στο ναό της Αναστάσεως και προσκύνημα στον Πανάγιο Τάφο.
Το προσκύνημα στον Πανάγιο Τάφο δείχνει την αγάπη του ανθρώπου και την ευλάβεια προς τον Χριστό, και αποτελεί σταθμό στην ζωή του κάθε χριστιανού, συγχρόνως δε και αφετηρία για καινή και πνευματική πολιτεία.

Η ενθύμιση του προσκυνήματος συντηρεί και τρέφει όπως το λάδι την φλόγα του καντηλιού, την αγάπη προς τον Χριστό και την Παναγία.

Σε μικρή απόσταση από τον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως υπάρχει η γυναικεία μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου, η λεγόμενη «Σεϊδανάγια» (δηλ. Αγία Δέσποινα).

Η ιερά μονή της Σεϊδανάγιας βρίσκεται στον Ορθόδοξο χριστιανικό τομέα της παλαιάς πόλεως της Ιερουσαλήμ στ’ αριστερά της οδού του Μαρτυ­ρίου και όχι μακρυά από τη μονή του Αγίου Χαραλά­μπους. Βρίσκεται δίπλα στη Μονή του Αγίου Ευθυμί­ου του Μεγάλου και είναι γυναικείο μοναστήρι.
Η μονή της Σεϊδανάγιας αποτελείται από ένα συ­γκρότημα πολλών κτισμάτων (κελλίων) τα οποία ανοίγουν στην εσωτερική αυλή.
Ο ναός είναι τρίκλιτη βασιλική με δυο υπερμεγέ­θεις κολόνες, οι οποίες ενώνονται με τον ανατολι­κό και δυτικό τοίχο με αψίδες. Έτσι ο ναός χωρίζε­ται σε τρία κλίτη τα οποία αποτελούν παρεκκλήσια στο μεν βόρειο κλίτος προς τιμήν των Αγίων Πά­ντων, στο νότιον προς τιμήν της Αγίας Άννης και της Μητρός της Μαρίας και στο κεντρικό που είναι αφιερωμένο στην Υπαπαντή του Χριστού.

Στη συνέχεια μεταβήκαμε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου συναντηθήκαμε με τον Μακαριότατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο ο οποίος μας μίλησε, μας έδωσε τις πατρικές του ευχές και αναμνηστικά.

Συνεχίσαμε για το Λιθόστρωτο, τον Οίκο Ιωακείμ και Άννας (των γονέων της Παναγίας μας)  καθώς και το σπίτι που γεννήθηκε η Παναγίας μας και από την πύλη των Λεόντων μεταβήκαμε στην Γεθσημανή,  όπου προσκυνήσαμε τον Τάφο της Παναγίας μας, καθώς και τους Τάφους των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννας και του Μνήστορος Ιωσήφ.

Λίγο μετά μεταβήκαμε στον κήπο της Γεθσημανής, όπου βρίσκεται ο Τόπος της Προδοσίας και ο Βράχος της Αγωνίας. Ακολούθησε προσκύνημα στην Εκκλησία και στον Τόπο Λιθοβολισμού του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου εκτός των τειχών της παλαιάς πόλης. Εκεί είδαμε, την Χρυσή Πύλη και την  κοιλάδα του Ιωσαφάτ (ή του χειμάρρου των κέδρων).

Τέλος μετάβαση στο Όρος των Ελαιών, όπου έλαβε χώρα,  η εμφάνισή του Κυρίου μας μετά την Ανάσταση και   η Ανάληψη του Κυρίου μας.