«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για τους αγρότες μας

Οι αγρότες προσπαθούν να καταλήξουν σε ποια καλλιέργεια θα στραφούν και ποια είναι πιο συμφέρουσα μετά τις ανατιμήσεις στο ρεύμα και τα καλλιεργητικά προϊόντα

Σκεπτικισμός επικρατεί μεταξύ των αγροτών του Δήμου Φαρκαδόνας, δύο μόλις μήνες πριν την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Αγρότες του Δήμου Φαρκαδόνας αλλά και όλης της χώρας, έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες ανατιμήσεις στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα αλλά ταυτόχρονα και στα αγροτικά εφόδια, γεγονός που έρχεται να τους προβληματίσει για το ποια καλλιέργεια είναι πιο συμφέρουσα που θα τους αφήσει έστω ένα μικρό κέρδος.

Κι αν τα προηγούμενα χρόνια πολλοί από τους αγρότες μας, είχαν καταλήξει στην απόφαση για τα προϊόντα που θα καλλιεργήσουν την νέα χρονιά, φέτος σύμφωνα με την «ΚΡΗΝΗ LIVE» υπάρχει προβληματισμός με τα χαρτιά και τα μολύβια να έχουν πάρει φωτιά, λογαριάζοντας ακόμη και τα πιο μικρά έξοδα της κάθε καλλιέργειας.

Στην περιοχή της Φαρκαδόνας, το βαμβάκι καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας, ακολουθώντας το καλαμπόκι, τα σιτηρά κι ένα μικρό, θα έλεγε κανείς ποσοστό, λοιπές καλλιέργειες.

Οι εκτάσεις των σιτηρών σύμφωνα με εκτιμήσεις των αγροτών  παραμένουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Αυτό θα διαπιστωθεί εξάλλου σε λίγους μήνες όταν θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ μέσω των οποίων θα καταγραφεί ο ακριβής αριθμός των εκτάσεων.

Πλέον οι επιλογές των αγροτών για μια ακόμη χρονιά είναι δυο αυτές της καλλιέργειας βαμβακιού ή καλαμποκιού.

Κι αν όλοι θα πόνταραν στην επιλογή του βαμβακιού, μιας και την περσινή χρονιά η τιμή μετά από χρόνια εκτοξεύτηκε στα ύψη, ο προβληματισμός είναι πάλι έντονος. Αφενός γιατί κανείς δεν γνωρίζει που θα κυμανθεί την νέα χρονιά η τιμή, θα παραμείνει στα ίδια υψηλά επίπεδα η θα κατρακυλήσει αρκετά κάτω, αφετέρου η καλλιέργεια απαιτεί αυξημένη έξοδα για να αποδώσει την επιθυμητή πλούσια παραγωγή.

Αρκετά κοστοβόρα είναι και η καλλιέργεια του καλαμποκιού, η οποία πέραν των καλλιεργητικών εξόδων, απαιτεί και αρκετό νερό στην διάρκεια του καλοκαιριού και των υψηλών θερμοκρασιών. Αυτό έχει ως συνέπεια τα αυξημένα έξοδα της άρδευσης, ειδικά όταν πρόκειται για γεωτρήσεις των ΤΟΕΒ ή δημοτικές αλλά και τα αυξημένα έσοδα στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αυξήσεις στο ρεύμα προβληματίζουν πολλοί τους αγρότες, σημειώνοντας ότι την φετινή χρονιά το σύνολο των καλλιεργειών θα είναι ασύμφορο αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση των αυξημένων τιμών σε όλα τα είδη και την ενέργεια.

Πλέον οι αγρότες αγχώνονται και προβληματίζονται υποστηρίζοντας ότι η φετινή χρονιά θα είναι καθοριστική για τους ίδιους για το αν παραμείνουν και συνεχίζουν το αγροτικό επάγγελμα. Ειδικά για εκείνους που σήμερα ενοικιάζουν αγροτεμάχια, η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη σε σχέση με εκείνους που κατέχουν ιδιόκτητες εκτάσεις.