Μια εικόνα που ξυπνά μνήμες του παρελθόντος…

Όταν οι συνδημότες μας αποχωρούσαν από τα χωριά μας αναζητώντας ένα μεροκάματο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους

Μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις και πράγματι η συγκεκριμένη εικόνα έρχεται να ξυπνήσει μνήμες του μακρινού παρελθόντος. Μνήμες μιας άλλης εποχής, όπου συνδημότες μας, έπιαναν στα χέρια την πέτρα και την έλιωναν, τότε που πότιζαν με τον ιδρώτα τους τα χώματα για το μεροκάματο, για να ζήσουν εκείνοι, να μεγαλώσουν παιδιά, να τα σπουδάσουν, να τα μορφώσουν και να τα απομακρύνουν από την ταλαιπωρία που βίωναν εκείνοι.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία προέρχεται από τρεις συνδημότες μας από το Πετρωτό. Η αναζήτηση δουλειάς, το μεροκάματο τους ώθησε μαζί με πολλούς άλλους στο γειτονικό Τύρναβο. Από το πρωί μέχρι το βράδυ εργασία στα περιβόλια, στο χτίσιμο, στην παραγωγή. Και το βράδυ ανάπαυση στο ύπαιθρο, μακριά από οικογένειες, συζύγους, παιδιά, γονείς. Και την Κυριακή χαλάρωση, ξεκούραση για να αντλήσουν δύναμη για την δύσκολη εβδομάδα που ερχόταν.

Στη σπάνια φωτογραφία που εξασφάλισε η ΚΡΗΝΗ LIVE διακρίνονται από αριστερά ο αείμνηστος Νικόλαος Ηλ. Τσιαούσης, Χρήστος Κ. Αλεξίου και Σωτήριος K. Αλεξίου (Σουτάκης).

Τρεις νέοι άνθρωποι που πάλεψαν σκληρά για να ορθοποδήσουν μαζί με άλλους συντοπίτες τους. Για άλλους η μοίρα χαμογέλασε. Για άλλους υπήρξε σκληρή. Δεν τους άφησε να καμαρώσουν παιδιά, να χαρούν εγγόνια, να ξεκουραστούν στα γεράματα και να χαρούν τους κόπους.

Κι όμως έστω κι από ψηλά χαίρονται για τα βλαστάρια τους και καμαρώνουν για αυτά, ακόμη κι αν δεν τα χάρηκαν.