Μεγάλος ο φόρτος εργασίας για λογιστές και φοροτεχνικούς

Οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν φέτος με την ανάρτηση εγγράφων κυρίως των αναστολών εργασίας πήγαν αρκετά πίσω την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Ιδιαίτερα δύσκολη χαρακτηρίζουν την φετινή χρονιά λογιστές και φοροτεχνικοί της περιοχής μας σχετικά με την πορεία της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων. Από την στιγμή που άνοιξε το σύστημα, οι ίδιοι δεν μπορούσαν να επεξεργαστούν και στην συνέχεια να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις των πελατών τους, καθώς υπήρχαν ελλείψεις στο σύστημα, αφενός από εργαζομένους που είχαν τεθεί το 2020 σε αναστολή εργασίας, αλλά και από ελευθεροεπαγγελματίες και κυρίως αγρότες.

Τα εμπόδια αυτά που συναντούσαν οι λογιστές είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν καθυστερήσεις μέχρι την στιγμή που να αναρτηθούν από τα αρμόδια υπουργεία τα απαραίτητα έγγραφα που θα άνοιγαν το δρόμο της υποβολής των δηλώσεων.

Πλέον οι λογιστές της περιοχής μας, άρχισαν να επεξεργάζονται τις δηλώσεις των πελατών τους και φυσικά να προχωρούν στην υποβολή. Ωστόσο οι υποβολή των δηλώσεων συνδυάζεται και με μια σειρά άλλων εργασιών λογιστών και φοροτεχνικών με αποτέλεσμα οι ίδιοι σε πολλές των περιπτώσεων να αδυνατούν να ανταποκριθούν στο σύνολο των αυξημένων υποχρεώσεων τους.

Ωστόσο σήμερα από τους ίδιους η κίνηση στα λογιστικά γραφεία χαρακτηρίζεται αυξημένη, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να κλείσουν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες.

Σε σύνολο 6,6 εκατομμυρίων δηλώσεων που πρέπει να υποβληθούν, έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής 3,6 εκατομμύρια δηλώσεις. Δηλαδή για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρέπει να υποβληθούν ακόμα 3 εκατομμύρια δηλώσεις.

Στη βάση αυτή , είναι δεδομένο ότι μέσα στις δύο εβδομάδες που μεσολαβούν έως το τέλος Ιουλίου δεν υπάρχει χρόνος για την εμπρόθεσμη υποβολή των εν λόγω δηλώσεων. Κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν πως σε ημερήσια βάση θα έπρεπε να υποβάλλονται 230.000 δηλώσεις.

Πρέπει να αναφερθεί πως τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν τη δήλωση έως τις 28 Ιουλίου και εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 30 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση φόρου 3%. Όσοι υποβάλλουν τη δήλωση έως τις 28 Ιουλίου και πληρώσουν σε δόσεις το φόρο τους, θα έχουν τη δυνατότητα να τον εξοφλήσουν σε οκτώ δόσεις έως τον Φεβρουάριο του 2022.

Καθώς, πολλοί όμως δεν θα προλάβουν την πρώτη προθεσμία που λήγει στα τέλη Ιουλίου, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν χωρίς πρόστιμα τις δηλώσεις έως τις 27 Αυγούστου.