Μεγάλες καθυστερήσεις στην διευθέτηση των προβλημάτων των σεισμοπαθών

Οι εκλεγμένες της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ.κ. Ευαγγελία Στεργίου και Αφροδίτη Βανακάρα ζητούν την άμεση επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τους σεισμοπαθείς

Να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα των σεισμοπαθών των κοινοτήτων του Δήμου Φαρκαδόνας ζητούν η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κα Ευαγγελία Στεργίου και η δημοτική σύμβουλος κα Αφροδίτη Βανακάρα.

Όπως αναφέρουν δυο μήνες μετά τον κύριο σεισμό και από τα επείγοντα μέτρα που εξήγγειλαν οι υπουργοί, αρμόδιοι παράγοντες της Περιφέρειας και του Δήμου, τα προβλήματα παραμένουν άλυτα.

Υποστηρίζουν ότι μετά τις επισκέψεις στα χωριά:

Ø  Αρκετοί από τους οικίσκους που δόθηκαν βρίσκονται σε κακή κατάσταση, στερούνται βασικού εξοπλισμού (ηλεκτρικές συσκευές, κλιματιστικά, κ.α.).

Ø  Πολλές είναι οι αιτιάσεις πληγέντων για τα αποτελέσματα των ελέγχων, όπου μια σειρά σπιτιών με ζημιές έχουν χαρακτηριστεί «πράσινα».

Ø  Σημειώνεται μεγάλη καθυστέρηση σε αυτοψίες για το επίδομα των 1200 – 6000 ευρώ για επισκευαστικές εργασίες και οικοσκευές και φυσικά τα σχετικά ποσά δεν καταβάλλονται.

Ø  Η πολυσύνθετη διαδικασία και η πληθώρα των δικαιολογητικών που απαιτούνται από τις πληγείσες επιχειρήσεις (μικρομάγαζα, καφενεία, σταβλικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, κ.α.) για την αποκατάσταση των ζημιών τους, έχει ως αποτέλεσμα να δυσχεραίνονται ή να αποκλείονται πληγέντες από την σχετική αποζημίωση.

Ø  Δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από πλευράς κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμου για την κατεδάφιση των ετοιμόρροπων σπιτιών και την απομάκρυνση των μπάζων.

Ø  Η υπόσχεση της κυβέρνησης για κατά προτεραιότητα εμβολιασμό για την covid 19 των πληγέντων έχει παραμείνει ανεκπλήρωτη. 

«Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο που εκ νέου θέσαμε στη συνεδρίαση τα παραπάνω προβλήματα των σεισμοπλήκτων του δήμου μας, η δημοτική αρχή προέβη σε γενικόλογες διατυπώσεις και υποσχέσεις πως όλα ήδη βαίνουν καλώς και γρήγορα.

Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης θεωρούμε ότι η επίλυση των προβλημάτων των σεισμοπλήκτων πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, την περιφέρεια και το δήμο. Απαιτείται η άμεση παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού και γενναία κρατική χρηματοδότηση. Η Λαϊκή Συσπείρωση αξιώνουμε:

·         Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων και ελλείψεων που διαπιστώνονται σε οικίσκους (βασικές ηλεκτρικές συσκευές, κλιματιστικά, κ.α.)

·         Ταχεία προώθηση των διαδικασιών που απαιτούνται, με ταυτόχρονη άμεση και πλήρη αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες για τις ζημιές σε οικοσκευή

·         Άμεση καταβολή αποζημιώσεων για το 100% των ζημιών σε πρώτη και δεύτερη κατοικία, από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τις προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες. Το ίδιο για τον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα και τις ζημιές των επαγγελματιών και γεωργοκτηνοτρόφων, με κοινωνικά κριτήρια. Μηδενισμός χρεών από δάνεια στις καταστραμμένες κατοικίες για αγορά πρώτης κατοικίας.

·         Αναστολή πληρωμών σε ρεύμα, ύδρευση, τηλεφωνία, δημοτικά τέλη, για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις μέχρι την αποκατάστασή τους. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος.

·         Έναρξη ενεργειών κατεδαφίσεων ετοιμόρροπων σπιτιών και άλλων κτηρίων και απομάκρυνση των μπάζων με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση

·         Άμεση επισκευή των ζημιών σε σχολικές μονάδες

·         Άμεση ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό του Κέντρου Υγείας Φαρκαδόνας για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών των σεισμοπλήκτων. Άμεσο εμβολιασμό για την covid 19, κατά προτεραιότητα, των πληγέντων από το σεισμό», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των εκλεγμένων της παράταξης.