Με την αγωνία και το άγχος των καιρικών συνθηκών ζουν οι αγρότες των Πελινναίων

Οι καλλιεργητές πεπονιού βρίσκονται μια ανάσα πριν την συγκομιδή και αγχώνονται για το πώς θα εξελιχτούν οι καιρικές συνθήκες, που παλιότερα προκάλεσαν προβλήματα στην σοδειά

Με το βλέμμα καρφωμένο στον ουρανό και στις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα βρίσκονται οι παραγωγοί πεπονιών της Δημοτικής Ενότητας Πελινναίων. Οι πρώιμες παραγωγές βρίσκονται εδώ και ημέρες στο στάδιο της ωρίμανσης και ήδη οι πρώτοι έμποροι και τα φορτηγά για την μεταφορά εντός και εκτός συνόρων άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους στην περιοχή των Ταξιαρχών.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή της πρώιμης παραγωγής, η οποία κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Σε ικανοποιητικά επίπεδα, όπως εξάλλου είναι αναμενόμενο κινούνται και οι τιμές, που αφήνουν ικανοποίηση στους αγρότες για την πρώιμη παραγωγή.

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα επακολουθήσει εξαιτίας της αστάθειας των καιρικών συνθήκων. Πολλοί παραγωγοί την περασμένη εβδομάδα είδαν την παραγωγή τους να χάνεται μέσα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας από την ισχυρή χαλαζόπτωση. Ο φόβος συνεχίζει να παραμένει σε όλους εκείνους που δεν υπέστησαν ζημιές, καθώς τις απογευματινές κυρίως ώρες ο καιρός από ηλιόλουστος μετατρέπεται σε βροχερός και σε πολλές των περιπτώσεων η βροχή καταλήγει σε καταιγίδα, με συνέπεια να εγκυμονείται ο κίνδυνος χαλαζόπτωσης. 

Αν και η καλλιέργεια μέχρι και σήμερα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με το άγχος των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα. Η άνοδος της θερμοκρασίας που θα ξεκινήσει από τις αρχές της εβδομάδας και από την Τετάρτη θα αγγίξει τους 40 Βαθμούς Κελσίου αγχώνει ιδιαίτερα τους παραγωγούς.

Κι αυτό γιατί τα προηγούμενα χρόνια σε ανάλογες καιρικές συνθήκες, αρχικά βροχοπτώσεων και μετέπειτα καύσωνα, δημιουργούνταν προβλήματα στην περιοχή με την δημιουργία μυκήτων. Οι μύκητες εμφανίζονταν στα φυτά του πεπονιού αλλά και στους καρπούς με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να σαπίζει και οι αγρότες να βλέπουν τους κόπους τους να εξανεμίζονται. Η παραγωγή στο σύνολο της καταστρεφόταν με αποτέλεσμα οι αγρότες και οι έμποροι να αναμένουν τις όψιμες παραγωγές. Ωστόσο αυτό για τους παραγωγούς δεν ήταν το επιθυμητό καθώς οι τιμές πώλησης μειωνόταν κατακόρυφα, πουλώντας τη σοδειά ιδιαίτερα φθηνά χωρίς να αποκομίζουν κάποιο κέρδος.

Πλέον όλοι αναμένουν πως θα εξελιχτούν οι καιρικές συνθήκες κι αν αυτές είναι ευεργετικές για την καλλιέργεια.