Με αναφορές στην Ιστορία και τον Πολιτισμό το ετήσιο πανηγύρι της Φαρκαδόνας

Η ετήσια πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο κέντρο της κωμόπολης είχε έντονη αναφορά στην συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή

Έντονη αναφορά σε γεγονότα που σημάδευσαν την νεότερη Ιστορία της Ελλάδας και την Μικρασιατική καταστροφή έφερε η εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Φαρκαδόνας με αφορμή τον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Νικολάου, το βράδυ της Παρασκευής.

Αναφορά στα αιματηρά γεγονότα που άφησαν πίσω τους 600.000 νεκρούς και ξερίζωσε 1.500.000 Έλληνες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες των προγόνων τους και να έρθουν σαν πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την «KriniLive.gr» η εκδήλωση ξεκίνησε μ’ ένα δρώμενο που σχετιζόταν με το ξεριζωμό της Μικρασίας και στα γεγονότα εκείνης της εποχής. Συνεχίστηκε με την παρουσίαση τραγουδιών και χωρών της Μικράς Ασίας από το Χορευτικό Τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Φαρκαδόνας που προκάλεσε δέος και συγκίνηση.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρωτού, το οποίο παρουσίασε τοπικούς χορούς, προσφέροντας μια μοναδική νότα παράδοσης και ανάδειξης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος συνεχάρη τους δυο Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής, για την προσπάθεια που καταβάλλουν όλα αυτά τα χρόνια για τον πολιτισμό και την κοινωνία. Εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του Δήμου, τόσο στους εν λόγω συλλόγους, όσο και στους υπόλοιπους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Φαρκαδόνας κι έρχονται να προβάλλουν την πλούσια παράδοση του τόπου μας, αλλά ταυτόχρονα στηρίζουν την κοινωνία με διάφορες δράσεις τους.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, δηλώνοντας ότι κάθε Έλληνας, δεν ξεχνά αυτή την αιματηρή περίοδο, που ξερίζωσε εκατομμύρια ανθρώπους από την πατρίδα τους, σκορπώντας αίμα αλλά και πολλά άλλα δυσάρεστα στους Έλληνες του Πόντου.

Στην κεντρική εκδήλωση της Φαρκαδόνας με αφορμή τον εορτασμό της Ανακομιδής Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, παρέστησαν ο πρώην Νομάρχης Τρικάλων και τέως βουλευτής της ΝΔ κ. Ηλίας Βλαχογιάννης, συνοδευόμενος από τον γιό του, Γιώργο Βλαχογιάννη, ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Σπύρος Αγναντής, o Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρκαδόνας κ. Κώστας Κοκκινίδης, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας, κ. Θάνος Κούτσικος, οι αντιδήμαρχοι Φαρκαδόνας, Γιώργος Γεωργίου, Ειρήνη Κακαϊτσα και Βαγγέλης Κοσμάς, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μιχάλης Μπαγιώτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ελένη Στεργίου – Μπότη, Γιάννης Μέμηλας, Κώστας Κοσμάς, Δέσποινα Καπνουτζή – Σπήλιου, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων κ.α.