Μάσκες και αποστάσεις μείωσαν πέρυσι γρίπη και ιώσεις

Ιδιώτες γιατροί αλλά και γιατροί που εργάζονται σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα και μονάδες της περιοχής μας, εκτιμούν ότι την περασμένη περίοδο η πτώση στα περιστατικά ιώσεων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την περίοδο 2019-20, της τάξης του 70%

Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια από το φθινόπωρο μέχρι και τις αρχές της άνοιξης και συγκεκριμένα μέχρι και τα μέση Απριλίου, άτομα διαφόρων ηλικιών να ασθενούσαν από εποχικές ιώσεις. Σύμφωνα με την «ΚΡΗΝΗLIVE» από τον Οκτώβριο του 2020 έως και τον Απρίλιο του 2021 τα περιστατικά μειώθηκαν κατακόρυφα, προκαλώντας σε πολλές περιπτώσεις την απορία και τα ερωτήματα των πολιτών.

Ιδιώτες γιατροί αλλά και γιατροί που εργάζονται σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα και μονάδες της περιοχής μας, εκτιμούν ότι την περασμένη περίοδο η πτώση στα περιστατικά ιώσεων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την περίοδο 2019-20, της τάξης του 70%. Ο λόγος εστιαζόταν στα μέτρα προστασίας κατά του ιού, όπως ήταν η χρήση μάσκας, ο περιορισμός των επαφών, που φέτος μείωσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό, ίσως και πάνω από 70% σε σχέση με άλλες χρονιές, τις εποχικές ιώσεις και τη γρίπη, με αποτέλεσμα τα ιατρεία των παθολόγων, των παιδιάτρων, των πνευμονολόγων να μην έχουν την κινητικότητα άλλων χρόνων.

Μείωση υπήρξε και στις επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς, με τους ελευθεροεπαγγελματίες της υγείας να δέχονται τις μεγάλες επιπτώσεις της πανδημίας και στα έσοδά τους.

Ειδικά στην πρώτη καραντίνα η κίνηση στα ιατρεία ήταν πολύ πεσμένη, πολλοί γιατροί διευκόλυναν τους ασθενείς τους τηλεφωνικά και μόνο όταν υπήρχε επείγουσα ανάγκη γινόταν επίσκεψη στο ιατρείο. Στη δεύτερη καραντίνα, που ξεπέρασε τους έξι μήνες, τα πράγματα ήταν διαφορετικά, καθώς οι επισκέψεις στα ιατρεία διεξάγονταν κανονικά με τη λήψη βέβαια αυστηρών μέτρων προστασίας. Από την άλλη όμως και πάλι ο κόσμος είναι γενικώς επιφυλακτικός, αναβάλλοντας προγραμματισμένες επισκέψεις και εξετάσεις για λίγο αργότερα.
Η προσέλευση στα ιατρεία αυτή την περίοδο είναι πιο αυξημένη σε σχέση με το περασμένο διάστημα ή την πρώτη καραντίνα, αλλά οι επιπτώσεις από την πανδημία είναι δεδομένες.

Οι ιδιώτες γιατροί έχουν λάβει μέχρι στιγμής δύο οικονομικές βοήθειες από το κράτος. Η πρώτη ήταν 600 ευρώ την περασμένη άνοιξη και η δεύτερη 400 ευρώ. Τη δεύτερη δόση, όμως, αρκετοί δεν την έχουν πάρει, γιατί δεν τη δικαιούνταν.