Λιγοστεύουν οι μαθητές στις σχολικές αίθουσες

Ο φόβος της νόσησης και διασποράς στο οικογενειακό περιβάλλον του κορονοϊού κρατά πολλά παιδιά στο σπίτι

Διστακτικοί στο να στείλουν τα παιδιά τους σε σχολεία κυρίως της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης εμφανίζονται πολλοί γονείς στην πόλη και την περιφέρεια του νομού.

Ο φόβος της νόσησης των παιδιών από κορονοϊό και της μετέπειτα διασποράς στο οικογενειακό περιβάλλον κυρίως σε άτομα τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής και ο προγραμματισμός για το εμβόλιο είναι σε βάθος χρόνου, οδηγεί πολλούς από τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι, προκειμένου να προστατευτεί όλη η οικογένεια.

Το γεγονός παρατηρείται και για όσους γονείς δεν εργάζονται και μπορούν να έχουν τα παιδιά τους στο σπίτι, χωρίς να αναγκαστούν να τα αφήσουν στους παππούδες.

Όπως αναφέρουν εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τις τελευταίες ημέρες εκτιμάται ότι στα νηπιαγωγεία απουσιάζει ένα 40% παιδιών ενώ στα δημοτικά σχολεία το ποσοστό είναι λίγο μικρότερο και αγγίζει το 30% περίπου.

Σε πολλές οικογένειες υπάρχουν παιδιά που φοιτούν σε δημοτικό σχολείο και στην οικογένεια υπάρχουν και έφηβοι οι οποίοι προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες. Αν και οι συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν θα έλεγε κανείς πως είναι πολλές στην πόλη και στο νομό, εντούτοις για αυτή την κατηγορία τα μικρότερα παιδιά κρατούνται στο σπίτι, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με τα μεγαλύτερα αδέλφια που πλέον έχουν μπει στην τελική ευθεία για τις πανελλήνιες.

Φυσικά δεν είναι μόνο οι περιπτώσεις παιδιών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που παραμένουν σπίτι. Κάτι ανάλογο ισχύει και σε γυμνάσια αλλά και λύκεια, όπου μαθητές έχοντας τον απαιτούμενο αριθμό απουσιών, παραμένουν σπίτι προκειμένου να προφυλαχθούν.

Υπάρχουν δε και περιπτώσεις όπου μαθητές παραμένουν σε καραντίνα εξαιτίας της επαφής με θετικά στον κορονοϊό άτομα που ανήκουν στο φιλικό ή οικογενειακό τους περιβάλλον, με αποτέλεσμα να μην εισέρχονται στα σχολεία για την παρακολούθηση των μαθημάτων.

Κι αν ο χρόνος για την λήξη του σχολικού έτους για τους μαθητές της Γ΄ τάξης λυκείου ολοκληρώνεται σε ελάχιστες μέρες και συγκεκριμένα στις 2 Ιουνίου, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα γυμνάσια, τις υπόλοιπες λυκειακές τάξεις, αλλά και τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όπου το τρέχον σχολικό έτος αργεί σχετικά να ολοκληρωθεί. Σαφώς και τις επόμενες ημέρες ίσως υπάρξει εναλλαγή της παρούσας εικόνας που διαδραματίζεται εδώ και μέρες στα σχολεία με σαφώς περισσότερες παρουσίες.