Καθημερινές οι ζημιές σε γεωτρήσεις σεισμόπληκτων κοινοτήτων του δήμου Φαρκαδόνας

Τεράστια τα έξοδα για την αποκατάσταση των ζημιών, βυθίζουν στην απόγνωση τους αγρότες που βλέπουν σε κάποιες των περιπτώσεων να απειλούνται οι καλλιέργειες τους

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες σεισμόπληκτων κοινοτήτων του Δήμου Φαρκαδόνας από τις επαναλαμβανόμενες ζημιές που προκύπτουν στις γεωτρήσεις, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 3ης και 4ης Μαρτίου και των μετασεισμών που ακολούθησαν.

Συγκεκριμένα μετά την καθίζηση του εδάφους και των δονήσεων έχουν προκληθεί προβλήματα στους υδάτινους πόρους με την εμφάνιση άμμου και χωμάτων στις πηγές των γεωτρήσεων.

Όπως εξήγησαν μιλώντας στην «ΚΡΗΝΗ LIVE» αγρότες του Ζάρκου, αλλά και μέλη της διοίκησης του ΤΟΕΒ Ζάρκου, η κατάσταση πλέον είναι απογοητευτική, καθώς καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με ανυπολόγιστα έξοδα και ζημιές που εμφανίζονται τόσο στις γεωτρήσεις όσο και στον αρδευτικό εξοπλισμό για το πότισμα των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Οι ζημιές εμφανίζονται στα μηχανήματα των γεωτρήσεων, που μαζί με το νερό αναδύεται άμμος και χώμα που προκαλεί βλάβες τόσο στα μηχανήματα των γεωτρήσεων, όσο και στις σταγόνες ποτίσματος.

Όπως ανέφεραν αγρότες σήμερα προέκυψε μεγάλη ζημιά σε γεώτρηση που αρδεύονται χωράφια Του Ζάρκου και της Πηνειάδας, με το κόστος της ζημιάς να είναι ιδιαίτερα τσουχτερό. Συγκεκριμένα για την αποκατάσταση της βλάβης κρίθηκε αναγκαία η αγορά ειδικών φίλτρων, το κόστος των οποίων αγγίζει τις 12.000 ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες και το οποίο θα πρέπει να καλυφτεί από τους αγρότες, στην δύσκολη αυτή εποχή που βιώνουν μετά τις καταστροφές των σεισμών αλλά και τις θεομηνίες με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι το περασμένο φθινόπωρο και το χειμώνα.

Οι αγρότες σήμερα, περισσότερο από πότε, ζητούν την στήριξη της πολιτείας καθώς πέραν του μεγάλου κόστους αποκατάστασης των ζημιών, κινδυνεύουν οι καλλιέργειες τους από την ξηρασία. Ζητούν άμεσα την συνδρομή προκειμένου να συνεχίσουν να καλλιεργούν απομακρυνόμενοι από την αγωνία και την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει μετά τους σεισμούς.