Κατανυκτικό το κλίμα στους Ναούς και τα Μοναστήρια της Φαρκαδόνας

Οι Ακολουθίες του Νυμφίου άκρως κατανυκτικές και συγκινητικές μας προϊδεάζουν για το τι θα επακολουθήσει βαδίζοντας προς το Γολγοθά

Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα που δημιουργούνται από τους ιδιαίτερους ύμνους πιστοί σε κάθε γωνιά του Δήμου Φαρκαδόνας επισκέπτονται τις εκκλησίες των 18 χωριών και των τριών μοναστηριών για να παρακολουθήσουν τις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.
Οι καμπάνες των Ναών και τα σήμαντρα των μοναστηριών χτυπούν από το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων και θα συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες προσκαλώντας τους πιστούς να συμμετέχουν κι εκείνοι με τη σειρά τους στο Θείο Δράμα.
Οι Ακολουθίες του Νυμφίου άκρως κατανυκτικές και συγκινητικές μας προϊδεάζουν για το τι θα επακολουθήσει βαδίζοντας προς το Γολγοθά.
«Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός· και μακάριος ο δούλος, όν ευρήσει γρηγορούντα· ανάξιος δε πάλιν, όν ευρήσει ραθυμούντα. Βλέπε ουν ψυχή μου, μη τω ύπνω κατενεχθής, ίνα μη τω θανάτω παραδοθής, και της Βασιλείας έξω κλεισθής· αλλά ανάνηψον κράζουσα· Άγιος, Άγιος, Άγιος ει ο Θεός, διά της Θεοτόκου, ελέησον ημάς.».
Ο ιερός υμνωδός, εμπνεόμενος από τα λόγια του Ιησού προς τους μαθητές τους «γρηγορείτε και προσεύχεστε» μας καλεί σε συνεχή προσευχή, σε διαρκεί στοχασμό για τις πράξεις και τα έργα μας, ώστε να μην μας βρει ράθυμους ή ώρα της Κρίσης.
«Τον νυμφώνα σου βλέπω, Σωτήρ μου, κεκοσμημένον και ένδυμα ουκ έχω, ίνα εισέλθω εν αυτώ λάμπρυνόν μου την στολήν της ψυχής, φωτοδότα, και σώσον με.».
Ο ίδιος ο Χριστός συχνά παρομοίασε τον ερχομό του με γάμο και τον εαυτό του με Νυμφίο (γαμπρό). Και στο τέλος της Αποκάλυψης ο παράδεισος συμβολίζεται με μια «πόλη στολισμένη σα νύφη», μέσα στην οποία δεν μπαίνει τίποτε κακό.
Ας αναλογιστούμε τα έργα μας, ας μετανιώσουμε μπροστά στο Σταυρικό θάνατο κι ας αναφωνήσουμε με δύναμη ψυχής «Μνήσθητί μου, Κύριε, όταν έλθης εν τή βασιλεία σου», ως ένας των λιστών στο Σταυρό του Μαρτυρίου.