Καμίνι από σήμερα και τις επόμενες ημέρες η Φαρκαδόνα

Ο υδράργυρος θα αγγίξει και θα ξεπεράσει τους 41 Βαθμούς Κελσίου από αύριο και για όλη την επόμενη εβδομάδα

Σε καμίνι θα μετατραπεί σχεδόν το σύνολο των πεδινών του νομού τις επόμενες ημέρες συμπεριλαμβανομένου και της Φαρκαδόνας καθώς μέχρι και το τέλος του μήνα θα σημειωθούν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Το πολυήμερο κύμα καύσωνα ξεκίνησε από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής όπου το θερμόμετρο ξεπερνούσε σε πολλές περιοχές του νομού τους 38,5 Βαθμούς Κελσίου κάνοντας την ατμόσφαιρά αποπνικτική. Στις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής ο μέσος όρος θερμοκρασίας στην περιοχή του Δήμου Φαρκαδόνας άγγιζε τους 38,7 Βαθμούς Κελσίου, δίνοντας μια πρόγευση των επόμενων ημερών.

Το θερμόμετρο σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις αναμένεται να ανεβεί και στην περιοχή μας από το Σάββατο αγγίζοντας τους 39,5 και 40 βαθμούς κατά τόπους.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τους μετεωρολόγους το Σάββατο η Θερμοκρασία στην Φαρκαδόνα θα αγγίζει τους 39 βαθμούς ενώ από Κυριακή έως την Τρίτη θα ανέλθει στους 40 Βαθμούς Κελσίου. Την Τετάρτη θα παρατηρηθεί νέα άνοδο και το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 41 Βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους κι από τα μέχρι στιγμής προγνωστικά ο καύσωνας θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Οι υψηλές θερμοκρασίες θέτουν επί ποδός τις αρμόδιες Αρχές. Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ θα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση περιστατικών που σχετίζονται με θερμοπληξίες αλλά και με αναπνευστικά και καρδιακά νοσήματα. Σε εγρήγορση θα βρίσκονται και οι Πυροσβεστικές Αρχές καθώς επίσης και του Στρατού για την αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών που σχετίζονται με πυρκαγιές.

Οι τοπικές υγειονομικές Αρχές συνιστούν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, συνιστάται προσοχή σε συμπολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

– Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

– Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

– Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

– Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.