Ηλίας Βλαχογιάννης: Προϋπολογισμός φόρων

Το mail Χαρδουβελλη ήταν ένας μύθος,ο οποίος κατέρρευσε. Αυτό ήταν έκφραση που χρησιμοποιούσαν όσοι ήθελαν να αναφερθούν αρνητικά ,ανάμεσα στους οποίους κι εγώ. Το mail Χαρδουβελλη ήταν μια τρύπα στο νερό. Από την πρώτη στιγμή έλεγα ότι ήταν ανεπαρκεστατο…. ”  Τάδε έφη ο πρώην υπουργός Δημήτρη Μαρδας…
Σε μια κρίση ειλικρίνειας το πρώην εξέχον στέλεχος της κυβέρνησης,ομολογεί ότι τα μέτρα που ήταν διατεθειμένοι να λάβουν οι προηγούμενοι κυβερνώντες  ,σε συνεννόηση με τους εταίρους,ήταν απειροελάχιστα…..
Ενώ αυτοί,που θα εσχιζαν τα μνημόνια, θα καταργουσαν τον ΕΝΦΙΑ,θα επανέφεραν τον κατώτατο μισθό στα 751 Ευρώ,θα έδιναν την 13η σύνταξη  κ.λ.π.,φάνηκαν πιο “τολμηροί και γενναίοι “,γι αυτό και πήραν 15πλασια μέτρα σε βάρος του “περήφανου Ελληνικού λαού “…..
Ο  Πρόεδρος της Βουλης των Ελλήνων κ.Βουτσης ομολογεί ό,τι οι “θεσμοί”,  ΔΕΝ ΣΤΉΡΙΞΑΝ την κυβέρνηση ΣΑΜΑΡΆ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ενώ για τους….δικούς τους  προφανώς λόγους  ,ΣΤΗΡΊΖΟΥΝ την κυβέρνηση ΤΣΊΠΡΑ-ΚΑΜΜΕΝΟΥ….
Κι αυτοί,  (οι κυβερνώντες)σε ανταπόδοση αυτής της στήριξης, παίρνουν όποιο μέτρο προτείνουν οι…”.θεσμοί “….
Στον τρέχοντα προϋπολογισμό ζητούσαν 1,75 πλεόνασμα,κι εμείς πιάσαμε κοντά στο 3,75….  Φυσικά όχι από την υπερανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας,αλλά από την υπερφορολογηση…. Γιατί ο τρέχον προϋπολογισμός προέβλεπε ανάπτυξη 2,7 τοις εκατό και ζήτημα είναι αν θα πιάσουμε το 1,3 τοις εκατό … Φυσικά η “υπεραποδοση” της οικονομίας ,ΔΕΝ ΠΉΓΕ στις τσέπες των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων,αλλά σ εκείνες  των δανειστών…. Και μόνο ένα μικρό κομμάτι “εν είδει ελεημοσύνης”,κατευθύνθηκε στα βαλάντια των αδύναμων,με όχι δίκαια κριτήρια…
Τους ζήτησαν να κόψουν το Ε.Κ.Α.Σ και χωρίς μεγάλη δυσκολία,το έκαναν.  Τους ζήτησαν υποθήκευση όλης της δημόσιας περιουσίας για 100 χρόνια ,κι εκείνοι ανταποκρίθηκαν ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΝΤΕΣ…. Τους ζήτησαν να μειώσουν τα πολυτεκνικα επιδόματα, να περικόψουν το επίδομα θέρμανσης κλπ.
Τώρα και για την επόμενη πενταετία,η κυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστεράς,δεσμεύτηκε για υπερπλεονασματα 3,5 τοις εκατό ετησίως…. Και για το διάστημα μέχρι το 2060 ,για πλεονάσματα πάνω από 2 τοις εκατό  . Το ερώτημα είναι αν ο νέος προϋπολογισμός της κυβέρνησης,μπορεί να πετύχει αυτούς τους υπερφιλόδοξους  στόχους. Και μάλιστα με τους προβλεπόμενους  επιπλέον φόρους 1,8 δισ. Ευρώ,που θα κληθούν τα συνήθη υποζύγια να συνεισφέρουν στον κρατικό κορβανά….
Όσο η ανάπτυξη είναι μικρότερη των  δεσμεύσεων και προβλέψεων,τόσο  θα επιβαρύνεται η δυστυχής  μεσαία   τάξη. Ίσως εν είδει τιμωρίας, για το ΝΑΙ στο αστείο Ιουλιανό  δημοψήφισμα του κ.ΤΣΙΠΡΑ…. Τότε που τόλμησε αυτή με τους ΜΈΝΟΥΜΕ ΕΥΡΏΠΗ, να πάει κόντρα στο ρεύμα και στον λαϊκισμό . Η προβλεπόμενη μείωση περαιτέρω της ανεργίας,φυσικά και είναι καλοδεχούμενη. Είναι όμως μια στρεβλή κατάσταση, με το 62 τοις εκατό των νέων θέσεων απασχόλησης να είναι ελαστικές.  Που σημαίνει 360 Ευρώ το μήνα στον εργαζόμενο και μειωμένα έσοδα στα ταμεία….Αρα ,μειωμένες συντάξεις στους ξωμαχους της ζωής….
Αν υπολογίσουμε και το “πεσκέσι” που αφήνει αυτή η κυβέρνησή στην επόμενη της ΝεαςΔημοκρατίας και του Κυριάκου ΜΗΤΣΟΤΆΚΗ ,με τις ήδη ψηφισμισμένες  ρυθμίσεις για μείωση 20 τοις εκατό των συντάξεων από 1-1-19 και του αφορολογήτου στις 5600 από 8600,από 1-1-20 ,τότε  καταλαβαίνει τι μας περιμένει…. Αν δε τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, δείξουν υστέρηση στόχων,τότε υπάρχει πρόβλεψη για να ισχύσει από την 1-1-19 ΚΑΙ Η ΜΕΊΩΣΗ του αφορολογήτου….. Υπολογίστε και τον” ΑΥΤΌΜΑΤΟ ΚΟΦΤΗ”,που επίσης έχει αποδεχθεί αυτή η “περήφανη  κυβέρνηση “,τότε ΌΛΟΙ ΞΈΡΟΥΜΕ ΤΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΈΝΕΙ….. Όπου “αυτόματος κοφτης”, σημαίνει οριζόντια μείωση του συνόλου των κρατικών δαπανών,ΜΗ ΕΞΑΙΡΟΥΜΈΝΩΝ των  συνταξιοδοτικών  τοιούτων….
Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση μιλάει για καθαρή έξοδο απ τα ΜΝΗΜΌΝΙΑ και επιστροφή στην κανονικότητα. Κάτι που όλοι το ΕΠΙΘΥΜΟΎΜΕ ,αλλά ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΈΠΟΥΜΕ ΝΑ ΈΡΧΕΤΑΙ…
Γιατί κι αυτός ο προϋπολογισμός είναι “αντιαναπτυξιακός  και  φορομπηχτικος”,που αναδιανεμει τη φτώχια και κατεβάζει διαρκώς τον πήχυ και τις προσδοκίες των Ελλήνων.

 

Ηλίας Γ Βλαχογιάννης,πρ. Νομάρχης και Βουλευτής Τρικάλων