Εικόνες που θύμιζαν παραμύθι αναπαρέστησε ο Νίκος Φιλίππου στην Κρήνη

Με μπροστάρη τον ίδιο που ταξίδεψε από την Αθήνα, οι κάτοικοι του χωριού αναπαρέστησαν την διαδικασία του γανώματος των μπακιριών

Ανάμνηση από το μακρινό παρελθόν αποτελεί η περατζάδα των γανωτών από τα χωριά της Φαρκαδόνας. Τότε που οι Ρομά επισκεπτόταν τα χωριά μας με όλα τα σύνεργα για να γανώσουν τα μπακίρια, ταψιά, κατσαρόλες και καζάνια για να τα διατηρήσουν σε καλή κατάσταση. Τα μπακίρια συγκεντρωνόταν από τους γανωτές και με αντίτιμο είτε προϊόντα είτε με χρήματα γινόταν αγνώριστα.

Αυτές οι εικόνες αποτελούν κάτι άγνωστο για τους περισσότερους από εμάς. Το 9ο Αντάμωμα με την Παράδοση της Κρήνης αποτέλεσε ευκαιρία να ζωντανέψουν αυτές οι εικόνες.

Με μπροστάρη τον Νίκο Φιλίππου έναν καταγόμενο από το χωριό της Κρήνης που ταξίδεψε από την Αθήνα για να παραστεί στις εκδηλώσεις και να αναπαραστήσει τις εικόνες των γανωτών κάτοικοι του χωριού έφεραν στις μνήμες των γηραιότερων τις συγκεκριμένες σκηνές.

Ο Νίκος, ο οποίος αγαπά και στηρίζει κάθε πολιτιστική δράση που διεξάγεται στο χωριό φρόντισε να μεταφέρει στους θεατές κάθε σκηνή από την εμφάνιση και το έργο των γανωτών στα χωριά.   

Ο Γανωτζής ή Γανωτής όπως συνηθίζεται να αποκαλείτε στην περιοχή μας βρέθηκε ενώπιον του πολυπληθούς κοινού και αναπαρέστησε με μοναδικό και σατυρικό τρόπο όλο το τελετουργικό του γανώματος και ως ήταν αναμενόμενο αποθεώθηκε και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους.

Μια καλή ευκαιρία λοιπόν να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι που για εκείνους αυτές οι εικόνες είναι άγνωστες. Εικόνες που στους νεότερους και δη στα παιδιά θύμιζαν παραμύθι, στο οποίο αποτυπωνόταν οι παραδόσεις και οι εικόνες του παρελθόντος.