Οικολογικό και γευστικό ταξίδι στη Βουργουνδία

Το 1ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων για τα έτη 2017-2019 συμμετέχει σε νέο εγκεκριμένο σχέδιο Εrasmus+ ΚΑ2: “BRINGING UP NEW ECOSCIENTISTS
(BEECOS)”-«Ανατρέφοντας νέους επιστήμονες με οικολογικό προσανατολισμό»-που συντονίζει το καταλανικό σχολείο Institut Ramon de la Torre. Επιμέρους στόχοι του προγράμματος είναι η ανταλλαγή καλών πρακτικών στους τομείς της ανακύκλωσης, των ΑΠΕ και της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας με τον υπολογισμό του οικολογικού αποτυπώματος και της ενεργειακής απόδοσης των σχολείων. Παράλληλα επιδιώκεται η αναβάθμιση της ποιότητας της διδασκαλίας και της μάθησης με επίκεντρο τον επιστημονικό τομέα (μαθηματικά, επιστήμη και τεχνολογία), η γνωριμία ορθών πρακτικών, με περιβαλλοντική προσέγγιση, που χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη έτσι ώστε να συνειδητοποιηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους η ανάγκη για προσαρμογή στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.
Η πρώτη διακρατική δραστηριότητα κατάρτισης/διδασκαλίας/ μάθησης με την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών από όλα τα συμβαλλόμενα σχολεία της σύμπραξης- Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Βουλγαρία- πραγματοποιήθηκε από τις 28 Ιανουαρίου ως τις 3 Φεβρουαρίου 2018 στο σχολείο “Lycée Clos Maire” στην γαλλική πόλη Beaune που ανήκει στην περιφέρεια της Βουργουνδίας. Μετά τη θερμή υποδοχή η γνωριμία τόσο με τις εγκαταστάσεις του σχολείου όσο και με τα αξιοθέατα της πόλης πραγματοποιήθηκε μέσω μιας εφαρμογής που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια του ανοικτού οπτικού περιβάλλοντος προγραμματισμού App Inventor.
Ακολουθώντας τους στόχους του προγράμματος στα εργαστήρια του σχολείου οι Γάλλοι καθηγητές μύησαν τους μαθητές στην επαναχρησιμοποίηση της χαμένης μηχανικής ενέργειας που παράγουν οι ίδιοι μετατρέποντας την σε ηλεκτρική μέσω πιεζοηλεκτρικών συσκευών. Μέσω δραστηριότητας για τον υπολογισμό της ενέργειας που καταναλώνεται για τη λειτουργία του σχολικού κτιρίου και του εστιατορίου οδηγήθηκαν στην εύρεση του οικολογικού αποτυπώματος και στις προτεινόμενες λύσεις για τη μείωσή του. Τέλος, αξιοποιώντας το παράδειγμα του σχολείου για την αφυδάτωση των σκουπιδιών που προέρχονται από οργανικά τρόφιμα, μέσω χημικών αντιδράσεων και υπολογισμών κατανάλωσης ενέργειας ήρθαν σε επαφή με εναλλακτικές προτάσεις για τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας συγκρίνοντας το κόστος μεταφοράς-ανακύκλωσης και αφυδάτωσης των τροφών με σκοπό την εναλλακτική χρήση τους. Επιστέγασμα της εκπαιδευτικής
δράσης η επίσκεψη στο κέντρο ανακύκλωσης Infineo μιας κοινοπραξίας μεταξύ της Plastipak Packaging και της Coca-Cola Enterprises με δύο στόχους: τη διατήρηση και ανάπτυξη της βιομηχανία ανακύκλωσης πλαστικών φιαλών στη Γαλλία και την εκπαίδευση 5.000 νέων ανθρώπων κάθε χρόνο στα ζητήματα της κυκλικής οικονομίας.
Συνδυάζοντας «το τερπνόν μετά του ωφελίμου» επισκεφτήκαμε το γαλακτοκομείο Gaugry, το τελευταίο που παράγει αυθεντικό παραδοσιακό τυρί Epoisses με νωπό γάλα, γευτήκαμε Γαλλικά τυριά αλλά ταυτόχρονα μάθαμε πως ένα μέρος της ενέργειας που χρειάζεται το γαλακτοκομείο παράγεται με την μετατροπή των υγρών αποβλήτων σε μεθάνιο και τη χρησιμοποίηση του για θέρμανση.
Το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με πολιτιστική περιήγηση στην ιστορική πόλη της Dijon, πρωτεύουσα της Βουργουνδίας και με ξενάγηση στο μεγαλύτερο κελάρι κρασιών της Βουργουνδίας, “PATRIARCHE”, έκτασης 5 χλμ και με ιστορία 230 χρόνων. Το γευστικό μας ταξίδι έκλεισε στο εργοστάσιο παραγωγής παραδοσιακής μουστάρδας Ντιζόν και με το πιο διάσημο μελόψωμο με τζίντζερ σε όλη τη Γαλλία.
Το πρόγραμμα όμως δε σταματά εδώ. Οι στρατηγικές συμπράξεις είναι ευρωπαϊκά προγράμματα που διέπονται από συνέχεια καθ’όλη τη διάρκειά τους και η ανταλλαγή καλών πρακτικών συνεχίζεται ως την επόμενη συνάντηση στην Ελλάδα τον Μάιο του 2018.