Η καρδιά της ιστορίας χτυπά στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό

Από το απόγευμα της Παρασκευής η καρδιά της πλούσιας ιστορίας του τόπου μας, χτυπά στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό του Μουσείου Τσιτσάνη. Από το απόγευμα της Παρασκευής άνοιξε η αυλαία των εργασιών του 12ου Συμποσίου Τρικαλινών Σπουδών που διοργανώνει για ένα τριήμερο ο Φιλολογικός, Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων.

Το 12ο Συμπόσιο διοργανώνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, τον Δήμο Τρικκαίων, τον Δήμο Μετεώρων, τον Δήμο Πύλης και το Επιμελητήριο Τρικάλων.

Τα επιστημονικά συμπόσια, που διοργανώνει ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ., και η έκδοση ανελλιπώς των Πρακτικών τους, συμβάλλουν στην επιστημονική έρευνα και μελέτη της περιοχής Τρικάλων, η οποία παρουσιάζει πολύπλευρο ενδιαφέρον.

Στο εν λόγω Συμπόσιο θα γίνουν 32 επιστημονικές ανακοινώσεις σχετικές με την φιλολογία, ιστορία, αρχαιολογία, λαογραφία και αρχιτεκτονική της περιοχής Τρικάλων από καθηγητές πανεπιστημίου, ιστορικούς, αρχαιολόγους, ερευνητές, λαογράφους, φιλολόγους, αρχιτέκτονες κ.ά. από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αξιολογώντας το περιεχόμενο των ανακοινώσεων, καθώς και την μεγάλη συμμετοχή του κοινού, όχι μόνο από τα Τρίκαλα, αλλά και από άλλες πόλεις της Θεσσαλίας, μπορούμε να πούμε ότι το Συμπόσιο αυτό πετυχαίνει απόλυτα, τόσο από άποψη οργανώσεως, όσο και από άποψη περιεχομένου.

Επί 3 ημέρες, τα Τρίκαλα και η περιοχή τους θα υπάρξουν αντικείμενο πολύπλευρης επιστημονικής μελέτης και έρευνας, και οι τεκμηριωμένες εισηγήσεις εκλεκτών συνέδρων θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του Τρικαλινού κοινού. 

Με την έκδοση μάλιστα των Πρακτικών¬ τους, τα οποία ο ΦΙΛΟΣ σύντομα θα δημοσιεύσει, όπως έπραξε και με τα όλα τα προηγούμενα, ο επιστημονικός καρπός του Συμποσίου θα είναι εσαεί κτήμα των ενδιαφερομένων και θα μπορεί να χρησιμοποιείται για την πνευματική προβολή της περιοχής μας και την αξιοποίηση των πολιτιστικών θησαυρών της, οι οποίοι έως σήμερα μένουν σχεδόν ανεκμετάλλευτοι.