Η φύση και το περιβάλλον αφηγήθηκαν μοναδικές εικόνες στους μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου Οιχαλίας

Στην Ήπειρο και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας ξεναγήθηκαν μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου Οιχαλίας και του Πετρωτού
Ένα πραγματικό αφήγημα με εμπνευστή τη φύση και το περιβάλλον είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του 2ου δημοτικού σχολείου Οιχαλίας, καθώς επίσης και οι μαθητές της Ε΄ τάξης του όμορου διδακτηρίου του Πετρωτού.
Οι μαθητές συνοδευόμενοι από γονείς και δασκάλους είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα «Γεωπάρκο Αώου – Βίκου. Η φύση μας αφηγείται».
Κατά την επίσκεψη οι μαθητές είχαν να απολαύσουν τις ομορφιές της Ηπείρου, το πλούσιο και μοναδικό περιβάλλον, όπως επίσης να ενημερωθούν σχετικά με τη γεωμορφολογία της περιοχής, δηλαδή τα βουνά, τα ποτάμια, τη χλωρίδα, την πανίδα. Φυσικά γνώρισαν την αξία μιας περιοχής που χαρακτηρίζεται ως εθνικός δρυμός, διάβασαν τους βασικούς νόμους που τους προστατεύουν και πήραν πολλές πληροφορίες σχετικά με το Γεωπάρκο Αώου –Βίκου.
Όπως ενημερώθηκαν από τους εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ η ευρύτερη περιοχή του Βίκου Αώου, χαρακτηρίστηκε ως Γεωπάρκο την 1η Οκτωβρίου 2010 και εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESKO. Τα πετρώματα που δημιουργήθηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια στο βυθό της θάλασσας, μετά από γεωλογικές διεργασίες, βρίσκονται πλέον σε υψόμετρο 2000 μέτρων. Ειδικότερα στη χαράδρα του Αώου έχουν εντοπιστεί πετρώματα 210 εκατομμυρίων χρόνων.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε περιήγηση στα καλντερίμια του Γεωπάρκου με ξενάγηση, παρατήρηση, και βιωματικές δράσεις. Οι μαθητές με ειδικά θερμόμετρα μέτρησαν τη θερμοκρασία του Βοϊδομάτη ποταμού, διαπίστωσαν την καθαρότητά του, γεγονός που αιτιολογεί την παρουσία πέστροφας, ήπιαν νερό από τις πηγές του, εντόπισαν με μεγεθυντικούς φακούς αυγά εντόμων σε πέτρες μέσα στο νερό, είδαν τη βραχοσκεπή όπου βρέθηκαν ίχνη που μαρτυρούν ζωή στην περιοχή πριν από 17.000 χρόνια, αντιλήφθηκαν τα αποτελέσματα της διάβρωσης του νερού, κατανόησαν ότι δεν πρέπει τίποτα να αποσπούμε άσκοπά από έναν εθνικό δρυμό αλλά και τίποτα να προσθέτουμε στην αλυσίδα του, ενημερώθηκαν για τον τρόπο που χτίζονταν τα πέτρινα γεφύρια μα περισσότερο απόλαυσαν τη διαδρομή στην ανεπιτήδευτη ομορφιά της παρθένας φύσης.
«Αν ένας τρόπος είναι καλύτερος από έναν άλλον, τότε είναι ο τρόπος της φύσης», είπε ο Αριστοτέλης. Οι εκπαιδευτικοί και παιδαγωγοί, αναμφίβολα έχουν χρέος να κάνουμε τους μαθητές τους κοινωνούς των στάσεων και των αξιών που απορρέουν από το απόφθεγμα αυτό.
Ads