Η επόμενη μέρα: Τώρα, αρχίζουν τα δύσκολα

Άρθρο του πρώην νομάρχη Τρικάλων και πρώην βουλευτή της ΝΔ κ. Ηλία Βλαχογιάννη, ο οποίος αναφέρεται στην επόμενη ημέρα αμέσως μετά την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού

Κατά γενική ομολογία η Κυβέρνηση τα πήγε πολύ καλά μέχρι τώρα, στο θέμα αντιμετώπισης της πανδημίας. Πήρε έγκαιρα τα ενδεδειγμένα μέτρα, πρόλαβε δυσάρεστες εξελίξεις, προστάτευσε και θωράκισε το Ε.Σ.Υ.
Παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μας, βοήθησε σημαντικά τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας και στήριξε στο μέτρο του δυνατού τις επιχειρήσεις.
Αυτό έχει ήδη αναγνωριστεί και στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Η χώρα έγινε σημείο θετικής αναφοράς για πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια. Οι Έλληνες πολίτες που στα χρόνια της κρίσης έφυγαν στο εξωτερικό, ζητούν τη συνδρομή της Πολιτείας για επαναπατρισμό.
Όλα αυτά έγιναν με βαρύτατο τίμημα για την αναιμική οικονομία μας. Εκεί που πηγαίναμε να σηκώσουμε κεφάλι, πάλι μπροστά μας είναι τα δύσκολα.
Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, πειθάρχησαν με παραδειγματική συνέπεια, στα μέτρα που επιβλήθηκαν.
Το ζητούμενο είναι, τι θα πράξουν από δω και πέρα.
Θα επικρατήσει η σύνεση και η λογική;
Θα επικρατήσει η ωριμότητα και η σωφροσύνη;
Οι νεολαϊκιστές που ακωνίζουν τα ξίφη τους, θα βρουν και πάλι πρόσφορο έδαφος, για να επανέλθουν στο προσκήνιο;
Θα ξαναγεμίσουν οι άνω και κάτω πλατείες στο Σύνταγμα, όπου οι  «λαϊκοί δικαστές», θα ξαναδικάσουν αυτούς που στα δύσκολα έβαλαν πλάτη να παραμείνει όρθια η χώρα;
Γιατί, ας μην γελιόμαστε, αυτά τα χρήματα που τώρα εκταμιεύονται, δεν είναι απ’ το περίσσευμα μας. Από κάπου, θα έρθουν. Και κάποτε θα πρέπει να τα επιστρέψουμε. Δανεικά και αγύριστα, δεν υπάρχουν. Κάποιοι μας κάνουν διευκολύνσεις τώρα, αλλά αύριο θα τα ζητήσουν.
Επίσης προφανές είναι, ότι η Κυβέρνηση θα αναγκαστεί να τροποποιήσει το Πρόγραμμα που είχε για την τετραετή θητεία της.
Η αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, περιμένει την Κυβέρνηση στη γωνία. Νομίζει ότι ήρθε η ώρα της.
Αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει στο μέχρι τώρα Κυβερνητικό έργο και στα σωστά και έγκαιρα μέτρα που ελήφθησαν για την πανδημία-που πρέπει να τονίσουμε ότι τήρησαν μετριοπαθή στάση- , ετοιμάζεται να το κάνει τώρα, ζητώντας παραπάνω χρήματα για όλους. Άνθισε και πάλι το γνωστό λεφτόδεντρο.  Ανέξοδες υποσχέσεις, εκ του ασφαλούς δώσε κι εδώ, δώσε κι εκεί
Μια ελπίδα, είναι οι απλοί Έλληνες πολίτες. Αυτοί που γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται, ότι η μεταπολιτευτικη τακτική των παροχών με δανεικά, σήμερα δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Για τον απλούστατο λόγο, ό,τι κανείς δεν θα σου δανείσει εκ νέου, αν δεν πάρει αυτά που ήδη του χρωστάς.. Τόσο, απλό.
Η μεγάλη αποδοχή της Κυβέρνησης απ΄ την κοινή γνώμη και η ευρεία στήριξη στο Κυβερνητικό έργο, είναι αισιόδοξα σημάδια….
Οι πολίτες δείχνουν ότι έχουν «καεί στο κουρκούτι και φυσάνε και το γιαούρτι». Και δεν πείθονται απ’ τις ψεύτικες υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια. Θέλουν υπευθυνότητα, μετριοπάθεια, σύνεση.
Θέλουν ξεκάθαρο πολιτικό λόγο. Θέλουν σεβασμό και συνετή διαχείριση του δημοσίου χρήματος…. Θέλουν δίκαιη αντιμετώπιση απ’ την Ελληνική Πολιτεία.
Ακόμη δεν γνωρίζουμε, πόσο θα διαρκέσει η κρίση. Δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς συνέπειες για την οικονομία μας. Δεν γνωρίζουμε πότε θα επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή μας. Πότε θα ξαναμπεί μπροστά η κοινωνική και οικονομική ζωή. Πότε θα ξαναδούμε τουρίστες…..
Ας οπλιστούμε με δύναμη, κουράγιο και υπομονή. Τα δύσκολα, δεν πέρασαν. Είναι μπροστά μας. Αλλά κάναμε μια καλή αρχή. Και η αρχή, είναι το ήμισυ του παντός.

KRINI LIVE