Η διαδρομή του Γιώργου Μαργαρίτη μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Κώστα Μπαλαχούτη με τη ζωή και την πορεία στο τραγούδι του συντοπίτη λαϊκού τραγουδιστή

Κάποιοι από εμάς γνωρίζουμε αρκετά από τα στοιχεία που σημάδευσαν την πορεία της παιδικής και εφηβικής ζωής του γνωστού τροβαδούρου Γιώργου Μαργαρίτη. Και πως άλλωστε, όταν ένα μέρος της ζωής του, έως και την εφηβεία του, τα πέρασε στο χωριό του, το Πετρωτό του Δήμου Φαρκαδόνας, που έλκει την καταγωγή του. Στο χωριό που επισκέπτεται κατά καιρούς, για να συναντήσει συγγενείς και φίλους, γυρίζοντας το χρόνο αρκετά χρόνια πίσω.

Για όσους αγαπούν τον ίδιο και τα τραγούδια του, αλλά δεν γνωρίσουν πτυχές της ζωής του, πλέον μπορούν να μάθουν για αυτή μέσα από τις σελίδες του βιβλίου που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ» και διατίθεται από το Βιβλιοπωλείο της Ανθούλας Αλεξανδρή, στα Τρίκαλα.

Το βιβλίο φέρει την υπογραφή του Κώστα Μπαλαχούτη και έχει τίτλο «Γιώργος Μαργαρίτης – Βιογραφία – Ο Λαϊκός Τραγουδιστής».

Πρόκειται για τη βιογραφία του πηγαίου λαϊκού ερμηνευτή, δοσμένη με μυθιστορηματική γραφή και αποκαλυπτικό χαρακτήρα.

Το ξεκίνημά του, οι δυσκολίες που αντιμετώπισε, τα πρόσωπα που τον βοήθησαν και τον επηρέασαν μέχρι να φτάσει με αργά και στέρεα βήματα στην αναγνώριση και καταξίωσή του ως συνεχιστής των μεγάλων λαϊκών βάρδων. Και μαζί όσα συμβαίνουν στο τραγούδι και την κοινωνία μας σε ευλογημένους αλλά και ταραγμένους καιρούς, δοσμένα μέσα από την ανάγλυφη πένα και ματιά του συγγραφέα Κώστα Μπαλαχούτη. Τη μεγάλη αυτή μορφή του καλλιτεχνικού στερεώματος μας περιγράφει ο συγγραφέας στις σελίδες του βιβλίου, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για έναν άνθρωπο, τον οποίο ο κόσμος πλησιάζει θεωρώντας τον δικό του. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά: «Αν περπατήσεις μαζί του, αντιλαλούν οι γειτονιές».

Αυθεντική περίπτωση, με όλη τη σημασία της λέξης, αυτή του Γιώργου Μαργαρίτη, που κατάφερε με την αλήθεια, το ένστικτο, την ευαισθησία και τη συνεπή στάση του στο καλό τραγούδι να αγκαλιάζεται ακόμη και σήμερα από ακροατές όλων των ηλικιών και προτιμήσεων.

Στο βιβλίο αποτυπώνονται πέντε δεκαετίες από τη ζωή του λαϊκού τραγουδιστή τόσο μέσα στο μουσικό προσκήνιο όσο και στις προσωπικές του στιγμές. Ξεχωριστές στιγμές η επαφή του με τον Στέλιο Καζαντζίδη ο οποίος τον τίμησε δημόσια με τη φράση «Γιώργο, εμείς οι δύο μείναμε», η συνεργασία με τον σπουδαίο Άκη Πάνου, η ανάδειξή του με τα τραγούδια του Τάκη Σούκα, η φιλία και σύμπραξή του με τον Χρήστο Νικολόπουλο, καθώς και το σμίξιμό του με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσασε ένα μονάκριβο, κλασικό πια τραγούδι.

Η έκδοση συνοδεύεται από πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό. Προλογίζουν οι: Μίμης Ανδρουλάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου και Βασίλης Καπερνάρος.