Ευαισθητοποίηση και προώθηση σεβασμού στα άτομα με αναπηρία από το 2ο δημοτικό σχολείο Οιχαλίας

Exif_JPEG_420

Μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Οιχαλίας τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Στην ευαισθητοποίηση των μαθητών στο θέμα της αναπηρίας – διαφορετικότητας των ανθρώπων στόχευε η εκδήλωση που διοργανώθηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Οιχαλίας.

Η διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου διοργάνωσαν εκδήλωση με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την προώθηση στάσεων αποδοχής, σεβασμού και ενδυνάμωσης των μαθητών με αναπηρία ή άλλες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Οι μαθητές παρακολουθώντας ειδικά βίντεο που επιμελήθηκαν ο καθηγητής Πληροφορικής κ. Σωτήριος Γιουβρής και η εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής Γιώτα Μπαλάφα. Ταυτόχρονα ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν για το θέμα και κατασκεύασαν αφίσα. Ο καλεσμένος του σχολείου, κ. Βασίλειος Αρβανίτης, εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής και άτομο που ανήκει στην κατηγορία των ατόμων με αναπηρίες, μίλησε στους μαθητές μας για τον δικό του Γολγοθά από τα πρώτα στάδια της ζωής του μέχρι σήμερα αλλά περισσότερο για τον τρόπο που κατόρθωσε να διαψεύσει Κασσάνδρες που τον ήθελαν ισόβια καθισμένο σε αναπηρικό καροτσάκι.

Το μότο του; Η ζωή αξίζει! Διεκδικήστε την!

Σημειωτέον ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ (2014), γύρω στο 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420