Έσβησε ο παραδοσιακός χαρακτήρας των Αποκριών και στα χωριά της Φαρκαδόνας

Ο φόβος και η ανάπτυξη της τεχνολογίας φρέναρε τις παραδοσιακές εκδηλώσεις εορτασμού της εβδομάδας των Αποκριών προ της Κυριακής της Τυρινής

Είναι κάποιες εικόνες που δεν λένε να σβήσουν από τα μάτια και τις μνήμες των κατοίκων της Φαρκαδόνας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις ημέρες των Αποκριών. Το πέρας των χρόνων, οι νέες συνήθειες αλλά και μια σειρά άλλων στοιχείων, έσβησαν αυτές τις εικόνες… τα παραδοσιακά δρώμενα κατά τα λεγόμενα των Αποκριών που συνέθεταν το σκηνικό στα χωριά μας, την εβδομάδα προ της Κυριακής της Τυρινής.
Όλες αυτές οι εικόνες αποτελούν ανάμνηση των χρόνων που αφήσαμε πίσω μας, των παιδικών μας χρόνων κι όχι μόνο.
Η μεγάλη εισαγωγή για την ανάμνηση των Αποκριών. Τότε που στα χωριά μας τέτοιες μέρες σαν κι αυτές που διανύουμε, κάτοικοι όλων των ηλικιών κι όχι μόνο μικρά παιδιά μεταμφιεζόταν και περιηγούνταν στα σπίτια των χωριών. Μεγάλες παρέες μικρών και μεγάλων ντυνόντουσαν με ότι μπορούσε να φανταστεί ο ανθρώπινος νους και επισκεπτόταν σπίτια των χωριών. Κάθε δρόμος γέμιζε ασφυκτικά από καρναβάλια, όπως αποκαλούνταν, γιορτάζοντας παραδοσιακά τις Απόκριες. Φυσικά δεν μένουμε μόνο εδώ. Μαζώξεις γινόντουσαν και σε κάθε γειτονιά των χωριών. Μικροί και μεγάλοι σε κάθε γειτονιά μαζευόντουσαν, ανάβοντας φωτιές, τραγουδώντας, πίνοντας και διασκεδάζοντας μέχρι αργά το βράδυ. Παραδοσιακές εικόνες, τραγούδια χωρατά, σκιαγραφούσαν το τοπίο, ένα σκηνικό που έρχονται να αναπολήσουν οι μεγαλύτερες ηλικίες σήμερα.
Τι μεσολάβησε όμως μέχρι και σήμερα και τέτοιου είδους εκδηλώσεις, παραδοσιακού χαρακτήρα εξανεμίστηκαν;
Η αποξένωση από την παράδοση προήλθε μετά την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Ο κόσμος κλείστηκε στα σπίτια μπροστά από τις γκρίζες εικόνες της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ και τα κινητά τηλέφωνα μέσω σύνδεσης στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης αποτέλεσαν την αιτία για να ξεχαστεί και να παραμερίσει ο κόσμος την ανάπτυξη παραδοσιακών εκδηλώσεων.
Φυσικά ως προς το γεγονός της μεταμφίεσης ο φόβος που επικρατεί τα τελευταία χρονιά μετά την ανεξέλεγκτη έλευση των αλλοδαπών και  τα επανωτά περιστατικά κλοπών και διαρρήξεων αποτελεί τον κυρίαρχο λόγο για να σβήσει το εν λόγω έθιμο της καρναβαλικής περιήγησης.
Ο φόβος από τις ληστρικές επιθέσεις λοιπόν σε συνδυασμό με την ξενοφοβία και την ανάπτυξη της τεχνολογίας φρέναρε την παράδοση, η οποία χάνεται και αποτελεί στοιχείο του μακρινού παρελθόντος.