Εστίαση εν καιρώ πανδημίας

Ο χώρος της εστίασης γονατίζει και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κρίση

Η υγειονομική κρίση και τα μέτρα περιορισμού έχουν γονατίσει στην κυριολεξία το σύνολο των επαγγελματικών κλάδων, μαζί και της εστίασης. Ένα κλάδο που μαζί με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καφετέριες και μπαρ, δεν γνωρίζουν τη στιγμή που θα επαναλειτουργήσουν. Κι αν επιτραπεί η λειτουργία τους, πόσοι από τους υπευθύνους θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν.

Σ’ αυτά και πολλά άλλα ζητήματα επικεντρώνει την προσοχή, ο Σπύρος Ζαχόπουλος σε κείμενο που κοινοποίησε στην «ΚΡΗΝΗ LIVE».

Αναλυτικά το κείμενο του κ. Ζαχόπουλου έχει ως εξής:

«Στο κέντρο των Τρικάλων αλλά και στα χωριά του νομού μας που είναι ζωντανές πιάτσες, είδαμε το 2020 να μπαίνει με τους καλύτερους οιωνούς για την εστίαση και για τους εκπροσώπους της. Μετά από 10 χρόνια κρίσης καταφέραμε και επιβιώσαμε, προχωρήσαμε αφήνοντας πίσω όλο αυτό το δυσοίωνο παρελθόν. Ωστόσο τα πράγματα ανετράπησαν άρδην και το σχέδιο των επαγγελματιών για νέες ιδέες ακυρώθηκαν. Όσες ταινίες και να έχει δει κάποιος δεν θα μπορούσε να προβλέψει αυτό που θα ακολουθούσε. Ο χώρος της εστίασης γονατίζει και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κρίση.

Η πτώση του τζίρου για την εστίαση είναι δραματική, ίσως για πολλές επιχειρήσεις μη αναστρέψιμη με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι αλλαγές που έρχονται θα είναι μεγάλες στον τρόπο ζωής. η επίδραση της πανδημίας θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα και οι προκλήσεις μεγάλες. Η υγειονομική ανασφάλεια που δημιουργήθηκε μπορεί να αλλάξει συμπεριφορές και συνήθειες, με την εστίαση να πρέπει να προσαρμοστεί σε καινούριες συνθήκες.

Σ’ αυτό που ελπίζουν οι επαγγελματίες είναι τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί μέτρα 350 δις που όλοι ευχόμαστε εν τέλει να καταλήξουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δεν θα συμβεί ότι συνέβη στην εποχή της οικονομικής κρίσης του 2008 που σωζόταν τράπεζες και ασφαλιστικές παραγκωνήθηκαν όλοι οι βασικοί κλάδοι της οικονομίας.

Το ζητούμενο είναι να δοθεί βαρύτητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κάνουν ενδιαφέρουσα την γαστρονομία και γενικά όλη την εστίαση. Οι αρμόδιοι της περιφέρειας μας να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση ώστε να καταλάβουν πόσο σημαντικές είναι οι μικρές μας επιχειρήσεις.

Τέλος ας ευχηθούμε υγεία σ’ όλο τον κόσμο, ας είναι το ξεκίνημα της νέας χρονιάς η αφετηρία μιας δημιουργικής εποχής.

Χρόνια πολλά. Καλές γιορτές και καλή χρονιά!».