Επέστρεψε στο σπίτι και στο χωριό της η Παναγία η Γριζανιώτισσα (Φωτογραφίες & Βίντεο)

Η Εικόνα της Παναγίας Ελπίς των Χριστιανών του 17 αιώνα φυλασσόταν στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και είχε μεταφερθεί στην Θεσσαλονίκη για να συντηρηθεί λόγω της παλαιότητας

Φύλαξ και προστάτης του χωριού αλλά και των κατοίκων της επί πολλούς αιώνες, αποτελεί το σημαντικότερο θρησκευτικό κειμήλιο για την κοινότητα του Γριζάνου και της ευρύτερης περιοχής. Ο λόγος για την παλιά Εικόνα της Παναγίας της Ελπίς των Χριστιανών που χρονολογείται στα μισά του 17ου αιώνα.

Η Εικόνα λόγω της παλαιότητας αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα στην επιφάνεια της, με αποτέλεσμα να κρίνεται αναγκαία η συντήρηση της. Εκκλησιαστικό συμβούλιο και κάτοικοι αποφάσισαν και μετέφεραν την θαυματουργό Εικόνα στη Θεσσαλονίκη όπου για σημαντικό χρονικό διάστημα ειδικοί, κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να την συντηρήσουν και την αναπαλαιώσουν.

Η Εικόνα επέστρεψε στο Γριζάνο το απόγευμα της Πέμπτης με τους κατοίκους να την υποδέχονται με τις πρέπουσες τιμές. Η υποδοχή της Εικόνας της Παναγίας έγινε στην κεντρική πλατεία του χωριού, με επικεφαλής κλήρου και λαού τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομο. Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στο Γριζάνο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, γεγονός αναμενόμενο, καθώς η Παναγία αποτελεί το αποκούμπι και το στήριγμα πάντων των Χριστιανών. Μέλη του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου, με παραδοσιακές στολές σήκωσαν στις πλάτες τους, την Εικόνα και την έραναν με ροδοπέταλα στην διάρκεια της πομπής μέχρι το ναό του Αγίου Νικολάου όπου φιλοξενείται επί αιώνες.

Με την άφιξη της Εικόνας στην Εκκλησία τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Μητροπολίτη και τη συμμετοχή πλειάδας ιερέων από κοινότητες του Δήμου Φαρκαδόνας.

Στο Θείο Κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος, παρότρυνε τους πιστούς, τους κατοίκους του Γριζάνου, κι όλου του Δήμου να επικαλούνται νυχθημερόν την Παναγία, καταθέτωντας τα αιτήματα τους. Κι όπως μια μητέρα προσπαθεί για να προσφέρει τα πάντα στα παιδιά της, να μην τα δυσαρεστήσει όταν ζητούν κάτι, έτσι και η Παναγία η Μητέρα του Χριστού και Μητέρα όλων μας, θα προσπαθήσει να μας στηρίξει και να μας προστατεύσει από πάσα κίνδυνο.

Υπογράμμισε την αγάπη και το σεβασμό που θα πρέπει να δείχνουμε όλοι μας στην Παναγία, η οποία αποτελεί την Ελπίδα στην απελπισία μας, η Χαρά της χαράς μας, το στήριγμα κάθε ανθρώπου στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Δήμητρα Νάτσινα, ο αντιδήμαρχος Φαρκαδόνας Βαγγέλης Κοσμάς, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Φαρκαδόνας κ. Μιχάλης Μπαγιώτης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Δημότσιος, η πρόεδρος της κοινότητας κα Ευανθία Κακαδιάρη, ο πρόεδρος του Αχλαδοχωρίου κ. Βασίλης Κουτσοδήμος, ο πρόεδρος του Πετρωτού κ. Βαγγέλης Αλεξίου κ.ά.