Ενήμερος ο ΕΛΓΑ για τις ζημιές στις καλλιέργειες των συνδημοτών από το χιόνι και τον πάγο

Σύμφωνα με πληροφορίες αντιπροσωπεία του ΕΛΓΑ επισκέφτηκε την περασμένη εβδομάδα την περιοχή του Δήμου Φαρκαδόνας, πραγματοποιώντας αυτοψία σε δεντροκαλλιέργειες

Ενήμερος από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας βρίσκεται ο ΕΛΓΑ για τις ζημιές που σημειώθηκαν στο πλαίσιο της κακοκαιρίας και του παγετού που επέφερε στο πέρασμά της, η Μήδεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες αντιπροσωπεία του ΕΛΓΑ επισκέφτηκε την περασμένη εβδομάδα την περιοχή του Δήμου Φαρκαδόνας, πραγματοποιώντας αυτοψία σε δεντροκαλλιέργειες, οι οποίες βρισκόταν στο στάδιο της ανθοφορίας και εξαιτίας του χιονιού και του πάγου υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή.

Η προσοχή εστιάστηκε στις πρώιμες ποικιλίες δέντρων, κυρίως αμυγδαλιών και λοιπών φρούτων, οι οποίες ανθίζουν αρκετά νωρίς σε σχέσεις με κλασικές παλιές ποικιλίες. Όλα αυτά τα δέντρα εξαιτίας του χιονιού και των πολικών θερμοκρασιών σε κάποιες περιοχές με καλλιέργειες, κυρίως ημιορεινές, άγγιξαν τους -11 βαθμούς Κέλσίου κατέστρεψαν ολοσχερώς τους ανθούς με αποτέλεσμα, τα δέντρα την φετινή χρονιά να μην καρποφορήσουν.

Σε αυτές τις καλλιέργειες θα γίνουν άμεσα εκτιμήσεις προκειμένου να αποτυπωθεί το μέγεθος της ζημιάς, ώστε να υπάρξουν αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς.

Εντωμεταξύ οι ζημιές στις δεντροκαλλιέργειες δεν είναι μοναδικές. Σημαντικές ζημιές προέκυψαν σε λαχανικά που καλλιεργούνταν σε χωράφια της περιοχή μας, για να προωθηθούν στους πάγκους των λαϊκών αγορών της περιοχή μας και του νομού.

Λαχανικά όλων των ειδών που καλλιεργούνταν εξωτερικά, είτε καταστράφηκαν από το βάρος του χιονιού, είτε πάγωσαν από το πάγο με αποτέλεσμα να είναι ακατάλληλα προς πώληση. Σε κάποιες περιπτώσεις η μεγάλη υγρασία, προκάλεσε ολική καταστροφή μέσω του σαπίσματος.