Έναν επίγειο παράδεισο επέλεξε ο Άγιος Νικόλαος να ανεγερθεί ο Οίκος του

Γιόρτασε το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου Φαρκαδόνας στη θέση Ρουμάνι, σημείο που σμίγουν δυο ποτάμια και η φύση ενώνεται με την αγαλλίαση και τη θρησκευτική πίστη

Ελάχιστα μόλις μέτρα πριν το Κεραμίδι και τη γέφυρα του Ενιπέα ποταμού, ένας στενός, χωμάτινος δρόμος έρχεται να σε οδηγήσει σε ένα επίγειο, φυσικό παράδεισο. Σ’ ένα κατάφυτο σημείο με λεύκες, βελανιδιές και λοιπούς θάμνους, σε μια φυσική περιοχή που έρχονται να σμίξουν δυο ποτάμια, ο Πηνειός που δέχεται στην «καταπράσινη αγκαλιά του» τα νερά του Ενιπέα ποταμού. Αυτό το ζηλεμένο σημείο, θέλησε να κάνει δικό του ο Άγιος Νικόλαος. Ένα σημείο απροσπέλαστο τους χειμερινούς μήνες από τις πλημμύρες του Πηνειού, τόσο όμορφο, σαν ζωγραφιά την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Στο καταπράσινο αυτό τοπίο, στην μέση της Φαρκαδόνας και του Κεραμιδίου, στη μέση του πουθενά θα έλεγε κάποιος, στέκει αγέρωχος ο Ναός του Αγίου Νικολάου. Ανεγέρθη εκ βάθρων προ 10ετιας περίπου, στα θεμέλια της παλιάς εκκλησίας, η οποία κατακλυζόταν από τα νερά του Πηνειού και τις χειμερινές πλημμύρες. Κάτοικοι της Φαρκαδόνας και των γύρω χωριών, τα προηγούμενα χρόνια συγκέντρωσαν χρήματα και ανέγειραν το νέο, υπερυψωμένο Ναό, προκειμένου να αποφεύγεται η πλημμύρα και η καταστροφή κάτι αντίστοιχο που γινόταν με τον παλιό Ναό.

Σε αυτό το ναό συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στις 19 και 20 Μαΐου κάτοικοι της Φαρκαδόνας, μιας και ο Ναός ανήκει στην Ενορία των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, αλλά και των γύρω χωριών. Σπεύδουν να τιμήσουν την εορτή της Ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου και να ζητήσουν την Χάρη του.

Το απόγευμα του Σαββάτου εκατοντάδες υπήρξαν οι Φαρκαδόνιοι που προσήλθαν στο εξωκκλήσι, όπου τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός, μετ΄ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος. Ένωσαν τις προσευχές τους στο Άγιο, ζητώντας από εκεί που επέλεξε ο ίδιος να κτιστεί ο οίκος του και του Θεού οίκος, καταμεσής τους κάμπου να φυλάτει  τους πάντες.

Ανάλογες εκδηλώσεις παρουσία πλήθος κόσμου και επισήμων τελέστηκαν το πρωί της Κυριακής με την τέλεση του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας.

Εκεί στο Θείο Λόγο του ο ιερέας του χωριού, π. Αθανάσιος Κούτσιας αναφέρθηκε στην προσφορά των Φαρκαδόνιων για την ανέγερση της εκκλησίας, αλλά και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να συντηρηθούν τα εξωκκλήσια της Ενορίας, αποτελώντας σημεία προσευχής, περισυλλογής και πνευματικής αγαλλίασης.