Ελάχιστο μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Ο κορονοϊός καθώς και το ενδεχόμενο παράτασης της διαδικασίας, αποτελούν δυο στοιχεία για να μεταθέσουν για αργότερα την διαδικασία οι φορολογούμενοι

Σε εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2019. Η εφαρμογή του taxisnet για την υποβολή άνοιξε και πλέον δέχεται τις δηλώσεις των φορολογούμενων.

Καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας είναι η 30η Ιουνίου, ωστόσο θεωρείται βέβαιο, αν κρίνουμε κι από τα προηγούμενα χρόνια ότι θα δοθεί παράταση, ειδικά την φετινή χρονιά που και η Ελλάδα μαστίζεται από την πανδημία.

Αν και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη ελάχιστος είναι ο αριθμός των φορολογούμενων που απευθύνθηκε στους λογιστές τους για την υποβολή των δηλώσεων. Αφενός ότι υπάρχει χρόνος ακόμη μπροστά, αφετέρου τα περιοριστικά μέτρα και η λειτουργία των λογιστικών γραφείων με κλειστές τις πόρτες για το κοινό, οι φορολογούμενοι μεταθέτουν τη διαδικασία για τις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο ο στόχος της κυβέρνησης για τις επιστροφές φόρου που αντιστοιχούν στις πιστωτικές δηλώσεις να γίνεται εφέτος με αυτοματοποιημένες διαδικασίες και τα ποσά να πιστώνονται άμεσα στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα οδηγήσει πολλούς που προσβλέπουν στις πιστωτικές δηλώσεις να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις μέσα στο Μάϊο.

Σχετικά με τις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019, υποβάλλονται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, έως την ημερομηνία που ορίζουν οι οικείες διατάξεις. Οι ίδιες ημερομηνίες ισχύουν και για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε χειρόγραφη μορφή στις Δ.Ο.Υ. Ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, υποβάλλονται και οι εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019, καθώς και οι εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής.

Τα παραπάνω ισχύουν για δηλώσεις που υποβάλλονται είτε από τους ίδιους τους φορολογούμενους με τους δικούς τους κωδικούς πρόσβασης είτε από εξουσιοδοτημένο φοροτεχνικό λογιστή λογιστικό γραφείο με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.

Οι λογιστές πάντως καλούν τους φορολογούμενους να έρθουν σε επικοινωνία με τους ιδίους, προκειμένου να ξεκινήσουν σιγά-σιγά να υποβάλλουν τις αιτήσεις προκειμένου να αποφευχθεί μελλοντική ταλαιπωρία από την μαζική κατάθεση των αιτήσεων τις 2 τελευταίες εβδομάδες της διαδικασίας.

KRINI LIVE