Ελάχιστα απέχουν οι μαθητές από την επιστροφή στα διδακτήρια

Η αρχή θα γίνει με τα γυμνάσια και τα λύκεια, ωστόσο εκπαιδευτικοί και γονείς ζητούν τα αναγκαία μέτρα προστασία κατά του κορονοϊού

Σε λίγες μέρες και μετά από ένα δίμηνο παύσης αναμένεται να ξανά ηχήσει στα σχολεία του νομού Τρικάλων και δη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το σχολικό κουδούνι. Μαθητές γυμνασίων και λυκείων θα είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες, πιθανότατα στις 11 Μάϊου. Λίγο αργότερα πιθανότατα το τρίτο δεκαήμερο του Μάϊου, αναμένεται να επιστρέψουν οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου.

Πως θα γίνει ωστόσο η επιστροφή και ποια τα μέτρα που θα ληφθούν για την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών;

Ένα από τα σενάρια που επικρατούν σήμερα είναι ένας μαθητής ανά θρανίο και αντισηπτικά στις διδακτικές αίθουσες διδασκαλίας. Βέβαια το σενάριο αυτό προκαλεί σχετική ανησυχία στους εκπαιδευτικούς κύκλους.

Εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο σενάριο, που προβλέπει έναν μαθητή ανά θρανίο, είναι ανέφικτο κι ότι δεν θα αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Τα αντισηπτικά θεωρούν δε ότι δεν… σώζουν την κατάσταση κι ότι θα πρέπει τα σχολεία να απολυμαίνονται σε καθημερινή βάση προκειμένου το περιβάλλον να είναι ασφαλές.

Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν υπολογίσει κανείς τον αριθμό των σχολικών κτιρίων και το γεγονός ότι σήμερα στην αγορά ακόμη και οι απλές μάσκες είναι δυσεύρετες.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν εγγυήσεις από τους λοιμωξιολόγους για την ασφάλεια της επιστροφής στη σχολική καθημερινότητα.

Υποστηρίζουν παράλληλα ότι η επιστροφή στο σχολείο ίσως ακυρωθεί στην πράξη και εξηγούν ότι πολλοί γονείς το πιθανότερο είναι να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο φοβούμενοι ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Ιδίως για όσους μαθητές αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας η μη επιστροφή θεωρείται δεδομένη. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξουν και καθηγητές, που θα αρνηθούν την επιστροφή τους στις τάξεις.

Το δικαίωμά τους απορρέει από τον νόμο, σύμφωνα με τον οποίο όταν υφίσταται βιολογικός κίνδυνος ο προϊστάμενος έχει την υποχρέωση να απομακρύνει τους υπαλλήλους από τον κίνδυνο.

Εκπαιδευτικοί ζητούν να σταματήσει η διαρροή σεναρίων, να υπάρξουν σαφείς αποφάσεις, αυστηρές οδηγίες και καλή προετοιμασία πριν οι πόρτες των σχολείων ανοίξουν εκ νέου.

KRINI LIVE