Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κύπρο δυο Τρικαλινών εκπαιδευτικών

Η διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων κα Αθανασία Τσιοτινού και η φιλόλογος του γυμνασίου Μεγαλοχωρίου  κα Πλεσιώτη Κωνσταντίνα επισκέφτηκαν την Κύπρο

Από τις 19 ως τις 22 Απριλίου 2018 η εκπαιδευτικός του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης», Τσιοτινού Αθανασία και η εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου, Πλεσιώτη Κωνσταντίνα, επισκέφθηκαν την Κύπρο στα πλαίσια της 2ης επιμορφωτικής – προπαρασκευαστικής συνάντησης του διακρατικού προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Χρυσοπράσινο Φύλλο».

Η κα Τσιοτινού και η κα Πλεσιώτη μετέβησαν στην Κύπρο ως φιλοξενούμενες των Γυμνασίων Πετράκη Κυπριανού και Λιβαδιών Λάρνακας αντιστοίχως,  με τα οποία έχουν συμπράξει τα σχολεία τους. Στη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής τους είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε διάφορα αξιοθέατα της Κύπρου με περιβαλλοντικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Επισκέφθηκαν τις πόλεις της Λάρνακας, της Λεμεσού και της Πάφου, την ορεινή Λάρνακα και τους παραδοσιακούς οικισμούς Βάβλα, Κάτω Δρυ και Λεύκαρα, την ορεινή                Πάφο και τη Μονή της Παναγίας της Χρυσορρογιάτισσας, που ιδρύθηκε το 1152 επί Μανουήλ του Κομνηνού, την Παναγία την Αγγελόκτιστη στο Κίτι,  τον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου και το Νεολιθικό οικισμό της Χοιροκοιτίας, καθώς και οικισμούς και μνημεία στο Τρόοδος, το ψηλότερο βουνό της Κύπρου, ανάμεσα στα οποία ο Βυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου της Στέγης, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και το Μνημείο των Αγωνιστών της ΕΟΚΑ στον Κάτω Αμίαντο Τροόδους. Συμμετείχαν επίσης στην Επιμορφωτική Συνάντηση του «Χρυσοπράσινου Φύλλου» που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Βοτανικού Κήπου Τροόδους, όπου, ανάμεσα σε άλλα, συζητήθηκαν οι στόχοι και οι κατευθυντήριες γραμμές για τη συνέχεια του προγράμματος

Επιπλέον, την Παρασκευή, 20 Απριλίου, η κα Τσιοτινού και η κα Πλεσιώτη επισκέφθηκαν το Γυμνάσιο Πετράκη Κυπριανού και το Γυμνάσιο Λιβαδιών Λάρνακας αντιστοίχως, ξεναγήθηκαν στους χώρους τους, γνώρισαν και συνομίλησαν με τους Διευθυντές και άλλα μέλη των  Συλλόγων Διδασκόντων. Εν συνεχεία, σε εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας και μέλη των Συλλόγων Διδασκόντων, μίλησαν για την πορεία των περιβαλλοντικών προγραμμάτων που υλοποιούνται κατά το τρέχον σχολικό έτος στο 4ο Γυμνάσιο Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης» και στο Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου με  τίτλους «Ληθαίος, το ποτάμι της πόλης μας: πηγή ζωής, δημιουργίας και έμπνευσης» και «Το Φρούριο και οι γειτονιές του. Ιστορία και περιβάλλον μέσα και γύρω από το βυζαντινό κάστρο της πόλης μας» αντιστοίχως. Επιπροσθέτως, παρουσίασαν το σχολείο τους, τα αξιοθέατα της πόλης των Τρικάλων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εκδήλωσαν την επιθυμία να μας επισκεφθούν σύντομα. Σε επόμενες συναντήσεις με τη Διεύθυνση,  τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων και τις υπεύθυνες του «Χρυσοπράσινου Φύλλου», τέθηκαν οι βάσεις για μια στενή και εποικοδομητική συνεργασία ανάμεσα στα δύο σχολεία (4ο Γυμνάσιο Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης» – Γυμνάσιο Πετράκη Κυπριανού Λάρνακας, Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου – Γυμνάσιο Λιβαδιών Λάρνακας) και επιλύθηκαν θέματα επικοινωνίας και προγραμματισμού μελλοντικών δράσεων.

Συμπερασματικά, η επίσκεψη  των εκπαιδευτικών, Τσιοτινού Αθανασίας και Πλεσιώτη Κωνσταντίνας στην Κύπρο θεμελίωσε μελλοντικές συνεργασίες και υπήρξε καθ’ όλα επιτυχής όσον αφορά τους στόχους του «Χρυσοπράσινου Φύλλου». Η επαφή με εκπαιδευτικούς, μαθητές και τοπικούς φορείς ήταν γόνιμη και εποικοδομητική, και η φιλοξενία των  Γυμνασίων Πετράκη Κυπριανού και Λιβαδιών εξαιρετική. Το επόμενο έτος αναμένεται η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων και η ολοκλήρωση του προγράμματος με την ανταλλαγή επισκέψεων μαθητών.