Εκκλησίες: Μόνο με τους ιερείς και ψάλτες χωρίς παρουσία πιστών

Θα επιτρέπεται η Θεία Λειτουργία χωρίς την παρουσία πιστών ενώ θα τελούνται κηδείες μόνο με 9 άτομα μετά την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων

Το νέο καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας –lockdown που εφαρμόζεται από το πρωί του Σαββάτου σ’ όλη την χώρα δεν άφησε ανεπηρέαστους τους χώρους λατρείας στην προκειμένη τις εκκλησίες του νομού κι όλης της χώρας.

Οι εκκλησίες και κατ΄ επέκταση οι πιστοί των Τρικάλων και της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με την ίδια κατάσταση που είχε διαμορφωθεί την περασμένη άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι όπου οι ναοί αποφασίστηκε να μείνουν κλειστοί, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με απόφαση των αρμόδιων υπουργείων και της κυβέρνησης οι χώροι λατρείας θα είναι κλειστοί για τους πιστούς. Οι λειτουργίες θα πραγματοποιούνται από τους θρησκευτικούς λειτουργούς χωρίς την παρουσία πιστών και θα επιτρέπεται μόνο η τέλεση κηδειών με παρουσία μέχρι 9 άτομα του στενού συγγενικού περιβάλλοντος του συνανθρώπου μας που έφυγε.

Τα νέα μέτρα αναμφίβολα ήρθαν να δημιουργήσουν θλίψη στις τάξεις των πιστών και της Εκκλησίας. Ωστόσο θεωρούνται επιβεβλημένα προκειμένου να προστατευτούν πιστοί και λειτουργοί της εκκλησίας μας.

Βέβαια η εφαρμογή του lockdown και του κλεισίματος των ναών δεν παύει να προκαλεί προβληματισμό στα εκκλησιαστικά συμβούλια της περιοχής μας και της επικράτειας. Η κλειστές εκκλησίες θα έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν οι ναοί στο φιλανθρωπικό έργο τους, αλλά και στα λειτουργικά έξοδα των εκκλησιών.

Τα μέτρα που επιβλήθηκαν την περασμένη άνοιξη ως το καλοκαίρι ανέδειξαν πολλά προβλήματα, καθώς τα έξοδα αυξήθηκαν λογαριασμοί κ.α. ενώ τα έξοδα ήταν ανύπαρκτα καθώς απαγορευόταν η έλευση των πιστών στις εκκλησίες που θα κατέθεταν τον οβολό τους.

Πλέον διανύοντας το φθινόπωρο και σε λίγο εισερχόμαστε στο χειμώνα τα έξοδα θα αυξηθούν, καθώς στα υπόλοιπα θα προστεθούν και τα έξοδα της θέρμανσης για τους ναούς για τις λειτουργίες που θα τελούνται από τους ιερείς και ψάλτες αλλά τις τελετές.

Σε αυτά προστίθενται και η στήριξη ευάλωτων οικονομικά ομάδων και τα συσσίτια των απόρων.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι τα περιοριστικά μέτρα και στις εκκλησίες θα διαρκέσουν μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, όπου θα ληφθούν νέες αποφάσεις.