Εκκλησιασμός σε αίθουσες που μετατράπηκαν σε ναούς σε σεισμόπληκτες περιοχές της Φαρκαδόνας

Κάτοικοι και ιερείς ανυπομονούν για την στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εργασίες διευθέτησης για να επιστρέψουν στους λατρευτικούς χώρους

Κλειστοί για τους πιστούς παραμένουν για περισσότερο του ενός μήνα οι ενοριακοί ναοί του Ζάρκου, του Αχλαδοχωρίου, όπως και ο ναός της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Ορφανού Οιχαλίας.

Οι ισχυροί σεισμοί της 3ης και 4ης Μαρτίου και η έντονη σεισμική ακολουθία προκάλεσαν στους ναούς μεγάλες πληγές με αποτέλεσμα οι λατρευτικοί χώροι να κριθούν ακατάλληλα προς χρήση αν δεν επισκευαστούν.

Οι τέσσερις ναοί, τρεις ενοριακοί κι ένας μοναστηριού κρίθηκαν ακατάλληλοι τόσο στον πρωτοβάθμιο, όσο και στο δευτεροβάθμιο. Ωστόσο και στις τέσσερις περιπτώσεις οι μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ κατά τον δεύτερο έλεγχο έκριναν τους ναούς ακατάλληλους προσωρινά μέχρι την επισκευή τους. Ήδη από τις 7 Μαρτίου οι Ιερές Ακολουθίες στα τρία χωριά αλλά και στην Μονή της Οιχαλίας τελούνται είτε σε βοηθητικούς χώρους που έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες, είτε σε εκκλησίες και εκκλησάκια που δεν έχουν υποστεί ζημιές.

Συγκεκριμένα στο Ζάρκο, όπου ο Ναός της Παναγίας, έτος κτίσης 1964, έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, ο εφημέριος π. Γεώργιος, λειτουργεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της εκκλησίας, όπου ένας χώρος μετατράπηκε σε Ναό. Στο Αχλαδοχώρι, ο εφημέριος π. Δημήτριος λειτουργεί στον Βυζαντινό Ναό της Παναγίας καθώς ο ενοριακός ναός της Αγίας Σοφίας (έτος κτίσης 1955) παρουσιάζει εκτεταμένα προβλήματα.

Στην Ιερά Μονή της Παναγίας στην Οιχαλία ο υπεύθυνος του μοναστηριού, μοναχός Πρόδρομος, λειτουργεί με την συνδρομή ιερέα κάθε Σάββατο στο αρχονταρίκι και σε αίθουσα που διαμορφώθηκε ως ναός. Ο ναός κρίθηκε ακατάλληλος μέχρι την επισκευή του.

Κάτοικοι και ιερείς ανυπομονούν για την στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης και επιστροφής στους λατρευτικούς χώρους.