Έκκληση του κ. Χρυσοστόμου στην υπουργό Πολιτισμού για τα «πληγωμένα» από το σεισμό μνημεία της περιοχής μας

Επιστολή για στήριξη του υπουργείου για τις κατεστραμμένες εκκλησίες και μοναστήρια του νομού από τους σεισμούς και τη μετασεισμική δραστηριότητα 

Βαριές είναι οι πληγές που προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός της 3ης Μαρτίου αλλά και οι συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις σε εκκλησίες του Δήμου Φαρκαδόνας και Τρικκαίων, οι οποίες δεν μπορούν να λειτουργηθούν.

Τέσσερις εκκλησίες στο Δήμο Φαρκαδόνας κι ένα μοναστήρι καθώς και πέντε ναοί σε κοινότητες του Δήμου Τρικκαίων δεν μπορούν να λειτουργηθούν εξαιτίας των σημαντικών ζημιών και κρίνεται άμεσα αναγκαία η επισκευή τους.

Ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτες Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος μετά τις εκκλήσεις πιστών και ιερέων κοινοποίησε ενημερωτική επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με τις ζημιές σε Ιερούς Ναούς από σεισμό 3ης Μαρτίου 2021, ζητώντας τη στήριξη.

Όπως αναφέρει ο σεβασμιώτατος η έντονη σεισμική δραστηριότητα πού εκδηλώθηκε στις 3 Μαρτίου στην περιοχή της Ελασσόνας, έδωσε αρκετούς ισχυρούς μετασεισμούς, οι οποιοι επηρέασαν έντονα και την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων. Αποτέλεσμα ήταν να επιβαρυνθούν σε κρίσιμο επίπεδο, οι αρχικώς διαπιστωμένες βλάβες σέ σπουδαία Χριστιανικά Μνημεία της Μητροπολιτικης περιφερείας.

Η άριστη συνεργασία με την Ε.Φ.Α. Τρικάλων και ιδιαίτέρως με τη προϊσταμένη Εφορείας κ. Κρυσταλλία Μαντζανά, η οποία συμβάλλει τα μέγιστα στην αποκατάσταση και ανάδειξη των ιστορικών Χριστιανικών μνημείων της Μητροπόλεώς μας, συνετέλεσαν ώστε να πραγματοποιηθούν τάχιστα ενέργειες καταγραφής στην πλειονότητα των μνημείων, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι μεγάλων διαστάσεων Ναοί του 18ου και 19ου αι..

Οι σημαντικότερες βλάβες εντοπίζονται σέ Ναούς πού ανήκουν στον Δήμο Φαρκαδόνας και στον Δήμο Τρικκαίων, και είναι οι εξής:

ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ:

Ι. Μονή Γενεσίου Θεοτόκου (Ορφανού), Τ.Κ. Οιχαλίας (18ου αι.).

Ι. Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Τ.Κ. Ζάρκου.

Ι. Ναός Αγίας Παρασκευής, Τ.Κ. Νομής (1868).

Ι. Ναός Παναγίας Φανερωμένης, Τ.Κ. Φανερωμένης (1868)

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

Ι. Ναός Παναγίας Επισκέψεως Βαρουσίου (1867).

Ι. Ναός Αγίου Νικολάου, Τ.Κ. Πλατάνου (1801).

Ι. Ναός Αγίου Δημητρίου Πλατάνου, Τ.Κ. Πλατάνου (1765).

Ι. Ναός Αγίων Κωνσταντίνου καί Ελένης, Τ.Κ. Μεγάλου Κεφαλοβρύσου (1809).

Ἱ. Ναός Αγίου Γεωργίου, Τ.Κ. Πατουλιάς (1813).

Όπως συνεχίζει να αναφέρει ο κ. Χρυσόστομος η κατάσταση των σοβαρών ζημιών, ανάγκασε να κλείσουν τους συγκεκριμένους Ναούς και να προσπαθούν διαρκώς να αναζητούν μέρη, ώστε να ἐξυπηρετείται η λατρευτική ζωή των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών, με οποίες δυσκολίες αυτό συνεπάγεται, εν μέσῳ οικονομικών προβλημάτων και φυσικών καιρικών μεταβολών λόγω του θέρους.

Με το βάρος της ποιμαντικής ευθύνης, παρακαλεί, και εκφράζει παραλλήλως όλους τούς τοπικούς φορείς, αλλά και το σύνολο του Τρικαλινού λαού, να εντάξει το υπουργείο σε πλήρη αποκατάσταση και ενίσχυση τούς ιστορικούς ναούς του Δήμου Τρικκαίων.

Διότι σέ διαφορετική περίπτωση οι εν λόγω ιστορικοί ναοί, σέ σύντομο χρονικό διάστημα εξαιτίας των σοβαρών ζημιών που υπέστησαν, θα καταρρεύσουν και όχι μόνον δεν θα υπάρχει χώρος τελέσεως των Ιερών Μυστηρίων στα προαναφερθέντα χωριά, αλλά και θα εκλείψουν υπέροχα μνημεία, που αποτελούν ορόσημα της περιοχής μας.