Έφη Στεργίου: «Διαχείριση του νερού στο Δήμο Φαρκαδονας Τρικάλων – Δεν πάει άλλο!»

Στην ανάγκη των απαιτούμενων έργων που θα συμβάλουν στα μέγιστα στην διαχείριση των υδάτων στην περιοχή της Φαρκαδόνας και ευρύτερα αναφέρεται μέσω σχετικού άρθρου η συνδημότισσα, Έφη Στεργίου. Αφορμή για το άρθρο, όπως αναφέρει και η ίδια, αποτέλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες του Πηνειού ποταμού, οι οποίες χρόνια τώρα προκαλούν τεράστιες ζημιές στον κάμπο. Κι όλα αυτά την στιγμή που τους καλοκαιρινούς μήνες τα αποθέματα νερού συνεχώς μειώνονται, όταν τον χειμώνα τεράστιοι όγκοι νερού χάνονται στην θάλασσα.

Αναλυτικά το κείμενο είναι το παρακάτω:

«Πριν από μερικούς μήνες (Απρίλιος 2021) η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενέκρινε το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Θεσσαλίας με χρονικό ορίζοντα 2021- 2025.

Στην παράγραφο 1.2.2. Τομέας 2 «Πράσινη Ανάπτυξη» – Υφιστάμενη Κατάσταση, το συγκεκριμένο έγγραφο αποτυπώνει την υπάρχουσα κατάσταση στη Θεσσαλία σε σχέση με τη διαχείριση του νερού.

Ειδικότερα, στο έγγραφο τονίζεται το ελλειμματικό ισοζύγιο νερού κυρίως λόγω της αγροτικής χρήσης και της εντατικής γεωργίας με αποτέλεσμα να παρατηρείται σημαντική πτώση της στάθμης των υδροφορέων και φαινόμενα υφαλμύρωσης. Η ανεπαρκής αξιοποίηση επιφανειακών νερών μέσω της κατασκευής μεσαίων φραγμάτων η άλλων αρδευτικών έργων χειροτερεύει το πρόβλημα.

Για τον δήμο Φαρκαδονας, που είναι ο σημαντικότερος από γεωργικής άποψης και αγροτικής παραγωγής Δήμος του Ν. Τρικάλων με καλλιεργήσιμη γη 132.842 στρέμματα, το πρόβλημα της διαχείρισης του νερού δεν έχει αντιμετωπιστεί τα τελευταία τριάντα χρόνια παρόλο που η Ευρωπαϊκή Οδηγία -Πλαίσιο για τα Νερά (Οδηγία 2000/60 / ΕΚ) απαιτεί από την Ελλάδα να προστατεύει και να διαχειρίζεται αειφόρα τους υδάτινους πόρους μέσω της προετοιμασίας περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ). Τα σχέδια αυτά εκπονήθηκαν δέκα χρόνια μετά, ελάχιστα όμως από τα προβλεπόμενα έχουν εφαρμοστεί και οι κοινοτικές οδηγίες έχουν μπει στα συρτάρια.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή του δήμου Φαρκαδονας, το πρόβλημα της διαχείρισης του νερού ήταν πάντα έντονο όσο σημαντικά έργα γίνονται με καθυστερήσεις η ακυρώνονται. Για παράδειγμα, μόνο το φράγμα του Ενιπέα εντάχθηκε πρόσφατα στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Θα μπορούσε κανείς να γεμίσει άπειρες σελίδες απαριθμώντας τις παθογένειες ως προς τη διαχείριση του νερού στην περιοχή της Θεσσαλίας, όμως ο στόχος του άρθρου είναι να εκφράσει την αγωνία των αγροτών της περιοχής που καλλιεργούν τα χωράφια τους στον Δήμο Φαρκαδόνας που βρίσκονται στο έλεος μεγάλων πλημμυρών κάθε φορά, ήδη ο «Διομήδης» έχει προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές.

Η Περιφέρεια, ο Δήμος και το κράτος πρέπει να κάνουν τα απαραίτητα έργα, ώστε η Θεσσαλία να μην αντιμετωπίσει μια περιβαλλοντική καταστροφή με καταστροφική μείωση των αρδευόμενων παραγωγικών εκτάσεων, που θα έχει ως αποτέλεσμα την εξαθλίωση χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών και την ερημοποίηση της περιοχής.».

Έφη Στεργίου, Φιλόλογος