«Αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται»

Μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φαρκαδόνας εμπλούτισαν τη σχολική βιβλιοθήκη συγκεντρώνοντας βιβλία που βρισκόταν στα σπίτια τους

\Αναμφίβολα το βιβλίο αποτελεί αστείρευτη πηγή γνώσης, ένα μέσο για να ενημερωθεί και να ψυχαγωγηθεί ένα άτομο, να ταξιδέψει με το νου, να χαρεί ή ακόμη και να λυπηθεί από μια ιστορία.

Αποτελεί το εργαλείο της δουλειάς, την πυξίδα της κριτικής σκέψης. Όπως και να χει το βιβλίο κατά γενική ομολογία αποτελεί ένα σημαντικό και απαραίτητο βοήθημα, μία αξιόπιστη πηγή γνώσεων για όλους.

Φίλος και σύμμαχος για κάθε στιγμή είναι το βιβλίο για τις μικρές ηλικίες. Στόχος όλων και δη εκπαιδευτικών και γονιών, η ανάπτυξη των κατάλληλων προσπαθειών ώστε τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο. Η οικογένεια και το σχολείο οφείλει να ενδιαφερθεί για την πνευματική καλλιέργεια των παιδιών. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Κικέρωνα, «αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται».

Με βάση τα παραπάνω η διεύθυνση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φαρκαδόνας αποφάσισε να αναλάβει μια αξιόλογη πρωτοβουλία για τον εμπλουτισμό της σχολικής βιβλιοθήκης, η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Μαθητές όλων των τάξεων μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, από την αρχή της σχολικής χρονιάς έβαλαν στόχο τη συγκέντρωση βιβλίων από ξεχασμένα συρτάρια, ντουλάπες, βιβλιοθήκες, αποθήκες κ.λ.π. των σπιτιών τους και τη δωρεά αυτών στη σχολική βιβλιοθήκη.

Με μεράκι, όρεξη και μεθοδική δουλειά, συγκεντρώθηκαν πάνω από 150 υπέροχα παιδικά βιβλία και έγινε ταξινόμηση – αρχειοθέτηση από την υπεύθυνη εκπαιδευτικό της σχολικής βιβλιοθήκης κα Ράκου Κατερίνα – δασκάλα της Α΄ τάξης. Η δράση περιελάμβανε και διαγωνισμό επιβράβευσης της τάξης που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα παιδικά βιβλία.

Στόχος του διευθυντή και των δασκάλων του σχολείου να διευρυνθούν οι πνευματικοί ορίζοντες των παιδιών μέσω της ανάγνωσης, να ενεργοποιηθεί η σκέψη των παιδιών και να διεγερθεί η φαντασία των μαθητών από την ανάγνωση ενός βιβλίου.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ