Το δεύτερο 15νθημερο του Μάρτη οι δηλώσεις ΟΣΔΕ

Δεν καθορίστηκε ακόμη η έναρξη της διαδικασίας, ωστόσο οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η εν λόγω εργασίες θα ξεκινήσουν έως και τις 15 Μαρτίου

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ από τους Τρικαλινούς, Φαρκαδόνιους, αγρότες-κτηνοτρόφους και ευρύτερα των συναδέλφων τους από όλη την χώρα.

Οι αγρότες θα κληθούν για διάστημα δυο και πλέον μήνες να καταθέσουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ στις οποίες δηλώνονται αγροτεμάχια και καλλιέργειες, όπως επίσης και ζωικό κεφάλαιο, προκειμένου να τύχουν των ευρωπαϊκών ενισχύσεων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας, ωστόσο ειδικοί εκτιμούν ότι θα ξεκινήσει εντός του Μαρτίου και συγκεκριμένα το δεύτερο δεκαπενθήμερο.

Το ίδιο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει και η διαδικασία μεταβίβασης δικαιωμάτων γης, για όσους αγρότες, κατά κύριο συνταξιούχους ενδιαφέρονται να εγκαταλείψουν το αγροτοκτηνοτροφικό επάγγελμα μεταβιβάζοντας τα δικαιώματα γης σε τρίτους.

Αναφορικά με τις φετινές καλλιέργειες, κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορεί να μιλήσει με ακρίβεια για τα προϊόντα που θα καλλιεργηθούν. Στην παρούσα φάση έχουν καλλιεργηθεί εκτάσεις με σιτηρά, κι αν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές στο τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα ξεκινήσει η σπορά του καλαμποκιού για να συνεχιστούν τον Απρίλιο οι εργασίες με τη σπορά βαμβακιού.

Οι εκτιμήσεις πάντως μέχρι στιγμής κάνουν λόγο ότι για μια ακόμη χρονιά θα κινηθούν ανοδικά οι καλλιέργειες καλαμποκιού και βαμβακιού, αν λάβει κανείς υπόψη τις παραγγελίες που γίνονται σήμερα στα γεωπονικά γραφεία σε σπόρους των συγκεκριμένων προϊόντων.

Στην παρούσα φάση οι αγρότες έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες των χωραφιών, προκειμένου να ξεκινήσει η λίπανση των αγροτεμαχίων και στην συνέχεια να προχωρήσουν στην σπορά των προϊόντων.

Ακριβής εικόνα για τις φετινές καλλιέργειες θα προκύψουν το τέλος της άνοιξης με την επεξεργασία των δηλώσεων ΟΣΔΕ στις οποίες θα περιλαμβάνεται το σύνολο των καλλιεργειών.