Αυτοψία στον Βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου Κρήνης από την Περιφέρεια και την Αρχαιολογία

Χρήστος Μιχαλάκης και Κρυσταλία Μαντζανά επισκέφτηκαν το ναό που εντάχτηκε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, με προϋπολογισμό 85.000 ευρώ

Στην Κρήνη και στον Βυζαντινό Ναό του Αγίου Νικολάου, βρέθηκαν σήμερα το πρωί ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης καθώς επίσης και η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Τρικάλων κα Κρυσταλία Ματζανά με την Διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων κα Ευθυμία Καραγιάννη, την αρχιτέκτων μηχανικό της Π.Ε. Τρικάλων κα Γεωργία Μπακώση και την πολιτικό μηχανικό της ΕΦΑ Τρικάλων κα Μαρία Παπαστεργίου.

Όπως κατέγραψε η «ΚΡΗΝΗ LIVE» τον αντιπεριφερειάρχη και τους αρχαιολόγους υποδέχτηκαν ο εφημέριος της Κρήνης π. Δημήτριος Καψιώχας και ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Σπύρος Μάγγος.

Αντικείμενο της επίσκεψης η αυτοψία στον ιστορικό Βυζαντινό ναό του χωριού, ο οποίος με απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του κ. περιφερειάρχη, κ. Κώστα Αγοραστού, εντάχτηκε προ ημερών στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, με προϋπολογισμό 85.000 ευρώ.

Προσφάτως η Αρχαιολογική Υπηρεσία Τρικάλων και η προϊσταμένη κα Κρυσταλία Ματζανά που συνεργάστηκε με την Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών και τον Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο είχαν καταθέσει σχετικό φάκελο για την ένταξη του έργου συντήρησης και ανάδειξης του ιστορικού ναού.

Η κα Ματζανά και ο κ. Μιχαλάκης πραγματοποίησαν αυτοψία στους χώρους της εκκλησίας ενώ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σειρά διαδικαστικών θεμάτων προκειμένου σύντομα να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Δικαιούχος του έργου είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων και Φορέας Λειτουργίας η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών. 

Στην σημαντικότητα του έργου αναφέρθηκε προχθές κατά την υπογραφή της ένταξης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

«Σε συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομο, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, συντηρούμε και προστατεύουμε τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στην Κρήνη, αναδεικνύουμε τον πλούσιο τοιχογραφικό του διάκοσμο και καθιστούμε το μνημείο προσβάσιμο σε άτομα με κινητικά προβλήματα» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Με ολοκληρωμένο σχέδιο και στρατηγική αναδεικνύουμε το ιστορικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό απόθεμα της Θεσσαλίας, που είναι μοναδικό και αναντικατάστατο. Με 40 έργα σε εξέλιξη στην Π.Ε. Τρικάλων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας συντηρεί, προστατεύει και αναδεικνύει τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής που αποτελούν ζωντανά κύτταρα της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ορθόδοξης πίστης και συμβάλλουν στην ανάπτυξη δημιουργώντας ρεύμα θρησκευτικού τουρισμού και θέσεις εργασίας» προσθέτει ο περιφερειάρχης.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου Κρήνης βρίσκεται στις βορειοανατολικές παρυφές του οικισμού, στην πλαγιά ενός λόφου στην Κρήνη της Π.Ε. Τρικάλων. Ο ναός είναι μονόχωρος δρομικός με τετράγωνο νάρθηκα, ενώ παλιότερα υπήρχε στοά στη νότια εξωτερική πλευρά του. Χρονολογείται πιθανότατα στον 13ο αιώνα. Είναι κατάγραφος με μεταβυζαντινές τοιχογραφίες που χρονολογούνται στα τέλη του 18ου αιώνα, ενώ υπάρχει και τέμπλο. Σε αρκετά τμήματα των τοιχογραφιών παρουσιάζεται αποκόλληση από την λιθοδομή του μνημείου. Παρατηρούνται απώλειες υποστρώματος – ζωγραφικής επιφάνειας, ενώ η ζωγραφική επιφάνεια έχει υποστεί αλλοιώσεις. Παρατηρείται επίσης απώλεια χρωματικού στρώματος κατά τόπους και επιζωγραφίσεις. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο αποτελείται από το άνω τμήμα παλαιότερου τέμπλου και το κάτω τμήμα σύγχρονου τέμπλου.

Οι επεμβάσεις αφορούν σε:

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

1. Κατασκευή και τοποθέτηση μεταλλικής ράμπας για ΑμεΑ.

2. Εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών και του τέμπλου: 

 α) Εργασίες για την συντήρηση των τοιχογραφιών: Διερεύνηση ύπαρξης προγε-νέστερων στρωμάτων, στερέωση υποστρώματος, ζωγραφικού στρώματος και α-ποκολλημένου υποστρώματος, κατασκευή λωρίδων αντιστήριξης και συμπληρώσεις με νέα κονιάματα, καθαρισμός ζωγραφικής επιφάνειας και αφαίρεση αλάτων, αφαίρεση λιπαρών επικαθήσεων, αισθητική αποκατάσταση.

β) Εργασίες για την συντήρηση του τέμπλου: Καθαρισμός της εμπρόσθιας και πίσω όψης, στερέωση του ξύλινου φορέα και της ζωγραφικής επιφάνειας, απεντόμωση, αισθητική αποκατάσταση, προστασία με επίχρισμα βερνικιού.

ΕΡΕΥΝΑ – ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

1. Εκπόνηση μελέτης Η/Μ εγκαταστάσεων, ψύξης/θέρμανσης και πυρασφάλειας του μνημείου.

2. Φωτογραφική τεκμηρίωση και καταγραφή εργασιών

3. Σήμανση – πληροφόρηση (και ΑμεΑ / γραφή Braille)

ΛΟΙΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

1. Απομάκρυνση παλαιών ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων 

2. Υλοποίηση της μελέτης Η/Μ εγκαταστάσεων, ψύξης/θέρμανσης και πυρασφάλειας του μνημείου.