Τον προβληματισμό της εκφράζει όσον αφορά την κατάσταση των αδέσποτων ζώων του Δήμου Φαρκαδόνας έξι μήνες μετα την κακοκαιρία daniel η τοπική σύμβουλος Κεραμιδίου και κάτοικος της κοινότητας Φαρκαδόνας Γαλάνη Βάια. Με την παρακάτω επιστολή αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας και ζητά απαντήσεις από τον Δήμο ως προς τις ενέργειες που έχει προβεί αναφορικά με τη σίτιση και την ευζωία των ζώων που συνεπάγεται και την ασφάλεια των κατοίκων του Δήμου:

Δείτε την επιστολή:

«Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Η εξασφάλιση της ευζωίας και της σίτισης των αδέσποτων ζώων είναι απαραίτητη σε κάθε Δήμο αφενός για την ασφάλεια των κατοίκων της εκάστοτε περιοχής και αφετέρου για την αρμονική συνύπαρξη των ζώων με τους ανθρώπους. 

Οι πλημμύρες στην περιοχή μας είχανσοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τους κατοίκους αλλά και για τα αδέσποτα ζώα. Η ολική αυτή καταστροφή είχε σαν αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο δύσκολη η εύρεση τροφής για τα ζώα αυτά δεδομένου ότι οι ταΐστρες που μπορεί να υπήρχαν, είχαν παρασυρθεί από τα νερά και αρκετά σπίτια που παρείχαν κάποια υποτυπώδη φροντίδα στα αδέσποτα ζώα είχαν εγκαταλειφθεί. 

Σήμερα, έξι μήνες μετά την καταστροφή η κατάσταση των αδέσποτων παραμένει σοβαρή. Λόγω του έντονου στρες όσων έχουν βιώσει και της ασιτίας έχει παρατηρηθεί αύξηση της επιθετικότητας των αδέσποτων σκύλων προς τους ανθρώπους και παράλληλα μεγάλη μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων. Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας να σας ρωτήσω κ. Δήμαρχε, πού πηγαίνουν τα ζώα αυτά; Ακόμη, στο Γριζάνο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχουν πεθάνει με φριχτό τρόπο άπειρα ζώα (αδέσποτα και οικόσιτα) από τη χρήση φόλας. Έχει ενημερωθεί κι επιμεληθεί η αστυνομία πάνω στο θέμα αυτό; Η χρήση φόλας εκτός του ότι αποτελεί κακούργημα και τιμωρείται από τον νόμο, βάζει σε κίνδυνο και την ανθρώπινη ζωή.Αν την επόμενη φορά στη θέση κάποιου ζώου υπάρξει παιδί; Με ποιον τρόπο λοιπόν φροντίζει η δημοτική αρχή να παρέχει το αίσθημα ασφάλειας στους δημότες της και να εξασφαλίζει τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων του Δήμου;

Αναφορικά με το θέμα της σίτισης, σε ποια σημεία είχαν τοποθετηθεί οι ταΐστρες για τα αδέσποτα ζώα πριν τις πλημμύρες και πότε ενδέχεται να τοποθετηθούν ξανά; Να επισημάνω ότι η μη επανατοποθέτησή τους οδηγεί τα αδέσποτα ζώα σε ασιτία καισυμβάλλει στη μη ασφαλή κυκλοφορία των δημοτών στους δρόμους καθώς τα ζώα δημιουργούν αγέλες που ψάχνουν απελπισμένα τροφή. Επιπλέον ποια μέτρα λαμβάνονται από τον Δήμο σχετικά με την περίθαλψη και τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων (αν υπάρχει κάποια καταγραφή και τοποθέτηση τσιπ, αν γίνεται εμβολιασμός και έλεγχος της κατάστασης υγείας του ζώου κλπ);

Παρακαλώ πολύ για την άμεση και επίσημη απάντησή σας καθώς η διευθέτηση του θέματος με τα αδέσποτα είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των δημοτών της περιοχής και την εξασφάλιση της φροντίδας των ζώων.

Με εκτίμηση,

Η τοπική σύμβουλος Κεραμιδίου

& κάτοικος του Δήμου Φαρκαδόνας

Γαλάνη Βάια»