Άρχισαν να επιβάλλονται τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60

Ήδη από χθες αρκετοί είναι οι 60αρηδες που ενημερώθηκαν μέσω της ψηφιακής πύλης της ΑΑΔΕ myAADE στο taxisnet για τα πρόστιμα

Δεν το απέφυγαν το διοικητικό πρόστιμο οι 60αρηδες και του νομού Τρικάλων και κατ΄ επέκταση της Φαρκαδόνας, οι οποίοι για μια σειρά προσωπικών τους λόγων δεν θέλησαν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού.

Ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας το μέτρο επιβολής προστίμων στους ανεμβολιάστους 60ρηδες έγινε πράξη και πλέον θα πρέπει να καταβάλλουν το ποσό των 50 ευρώ για το μήνα Ιανουάριο. Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο 2022, για την παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ, ενώ από τον ερχόμενο μήνα το ποσό του προστίμου θα ανέρχεται στα 100 ευρώ. Tο πρόστιμο θα εκδίδει και θα βεβαιώνει η ΑΑΔΕ.

Ήδη από χθες αρκετοί είναι οι 60αρηδες που ενημερώθηκαν μέσω της ψηφιακής πύλης της ΑΑΔΕ myAADE στο taxisnet για τα πρόστιμα, προκαλώντας ποικίλα σχόλια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόστιμο θα εμφανίζεται στις πληροφορίες οφειλών και την κατηγορία οφειλής. Οι πολίτες θα μπορούν επίσης να δουν εάν τους έχει επιβληθεί πρόστιμο στο emvolio.gov.gr.

Είναι ξεκάθαρο βεβαίως πως θα καλούνται να το πληρώσουν μόνο όσοι δεν έχουν κάνει ούτε μία δόση του εμβολίου, ενώ το ποσό δεν θα παρακρατείται απευθείας από τη σύνταξη, αλλά θα βεβαιώνεται στην Εφορία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Λόγοι απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό:

-Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση

-Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός

-Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό. Η καταχώρηση του εμβολιασμού τους γίνεται μέσω της ιστοσελίδας anagnorisi.emvolio.gov.gr

-Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια.

Παράλληλα στην πλατφόρμα myaade στην κατηγορία «Τα Αιτήματά μου» οι πολίτες που το επιθυμούν θα μπορούν να υποβάλουν τεκμηριωμένο και δικαιολογημένο αίτημα ένστασης το οποίο θα εξετάζεται από την αντίστοιχη αρμόδια υπηρεσία.

Από τους 520.000 πολίτες που ήταν ανεμβολίαστοι στις 30 Νοεμβρίου του 2021 όπου θεσπίστηκε το μέτρο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών, έχουν εμβολιαστεί περίπου οι μισοί. Ουσιαστικά, δηλαδή οι 210.000.