Από το Σεπτέμβριο και βλέπουμε λένε γονείς και φοιτητές για την ανεύρεση οικίας

Φοιτητές και γονείς ξενοίκιασαν τους προηγούμενες μήνες τα διαμερίσματα εξαιτίας των κλειστών πανεπιστημίων με σκοπό να περιορίσουν τα έξοδα

Τα κλειστά πανεπιστήμια για περισσότερο του ενός χρόνου εξαιτίας της πανδημίας ώθησαν πολλούς φοιτητές της περιοχής μας και τους γονείς τους να ξενοικιάσουν τις φοιτητικές στέγες για τον περιορισμό των εξόδων.

Κάτι ανάλογο συνέβη και με φοιτητές άλλων περιοχών που φοιτούν σε Τρικαλινές σχολές κι είχαν διαμερίσματα ή γκαρσονιέρες στη πόλη των Τρικάλων.

Από την άνοιξη του 2020 όπου ουσιαστικά έκλεισαν λόγω πανδημίας και τα πανεπιστήμια φοιτητές και γονείς τόσο στα Τρίκαλα, όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου φοιτούν νέοι της περιοχής μας, άρχισαν να ξενοικιάζουν τα σπίτια, καθώς τα μαθήματα πραγματοποιούνταν από το σπίτι μέσω τηλεκπαίδευσης. Πολλοί ωστόσο είχαν προνοήσει ότι η εξέλιξη της πανδημίας και το φθινόπωρο δεν άφηνε περιθώρια ανοίγματος των σχολών και δεν μπήκαν καν στην διαδικασία για την εκ νέου ενοικίαση φοιτητικής στέγης. Κάτι ανάλογο συνέβη και με την περίπτωση των περσινών πρωτοετών φοιτητών, που δεν αναζήτησαν φοιτητική στέγη στις σχολές εισαγωγής τους περιμένοντας πως θα κυλήσει η κατάσταση.

Αποτέλεσμα όλων αυτών εκατοντάδες διαμερίσματα στα Τρίκαλα, όπως επίσης σε μικρές και μεγάλες πόλεις να παραμένουν ξενοίκιαστα με τους ιδιοκτήτες τους, να περιμένουν από το τέλος του φετινού καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου να τα ενοικιάσουν.

Ωστόσο σήμερα, όπως αναφέρουν ιδιοκτήτες διαμερισμάτων αλλά ταυτόχρονα και μεσίτες το ενδιαφέρον για ενοικίαση στην παρούσα φάση είναι ελάχιστο, καθώς κανείς φοιτητής ή γονείς δεν προχωρούν στην ενοικίαση καθώς αναμένουν να δουν πως θα εξελιχτεί η κατάσταση.

Σαφώς από το Σεπτέμβριο αν όλα εξελιχθούν ομαλά και οι φοιτητές επιστρέψουν στα πανεπιστήμια, θα υπάρχει έντονο πρόβλημα με την εξεύρεση κατοικίας, καθώς στην αναζήτηση θα ριχτούν φοιτητές παλαιοτέρων ετών καθώς επίσης και νεοεισερχόμενοι. Πολλοί εκφράζουν τους φόβους τους για αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων σε μεγάλες πόλεις, κάτι που ωστόσο θα εξαρτηθεί από την ζήτηση των πρώτων κιόλας ημερών.

Στην πόλη των Τρικάλων ωστόσο υπάρχουν πολλά κενά διαμερίσματα, τα οποία είναι νέας κατασκευής και αναμένεται να διατεθούν στους φοιτητές. Βέβαια το πρόβλημα υπάρχει σε μεγάλες πόλεις, όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου εκεί οι τιμές είναι σαφώς αυξημένες σε σχέση με την περιφέρεια.