Απέκτησε ζωή ο κάμπος του δήμου Φαρκαδόνας

Ξεκίνησαν οι εργασίες στα χωράφια για την νέα καλλιεργητική περίοδο με τους αγρότες ωστόσο να βαδίζουν στο άγνωστο και να αγχώνονται για το που θα κυμανθούν οι τιμές πώλησης

Η άλλοτε έρημη ύπαιθρος της Φαρκαδόνας απέκτησε ζωή τον τελευταίο μήνα μιας από τις αρχές Απριλίου ξεκίνησαν οι αγροτικές εργασίες. Εργασίες που εντατικοποιούνται μέρα με την ημέρα καθώς ξεκίνησε η νέα καλλιεργητική περίοδος που θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη του φθινοπώρου, όπου θα συλλεχθεί η παραγωγή των αγροτικών προϊόντων.

Τις τελευταίες εβδομάδες όπου σταθείς κι όπου βρεθείς θα παρατηρήσεις αγρότες και εργάτες να προσπαθούν να τακτοποιήσουν τις αγροτικές εκκρεμότητες. Ήδη προ δεκαημέρου ολοκληρώθηκε η σπορά του βαμβακιού ενώ εδώ και ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη το φύτευμα κηπευτικών και βιομηχανικών προϊόντων.

Αν και οι μετεωρολογικές προβλέψεις έκαναν λόγο για βροχοπτώσεις και στην ευρύτερη περιοχή της Φαρκαδόνας το βρόχινο νερό που έπεσε ήταν ελάχιστο για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες. Αποτέλεσμα οι αγρότες να συνεχίζουν το πότισμα των χωραφιών τους προκειμένου να αναπτυχθούν τα φυτά. Νερό χρειάζονται και τα σιτηρά. Σε πολλές των περιπτώσεων οι αγρότες επιτάχυναν τις διαδικασίες ποτίσματος, προκειμένου να τύχουν καλύτερης σοδειάς. Σαφώς και η εν λόγω εργασίες αυξάνουν το κόστος παραγωγής που θα μειωνόταν στην περίπτωσης μιας βροχόπτωσης.

Κι αν οι αγρότες πασχίζουν για να φέρουν εις πέρας τις εαρινές εργασίες στα αγροκτήματα ο σημερινός και μελλοντικός προβληματισμός των επόμενων μηνών στρέφεται τόσο στην παραγωγή, όσο και στις τιμές. Ήδη κατά το παρελθόν οι τιμές που δόθηκαν κυρίως σε σιτηρά και καλαμπόκι ήταν ελάχιστες που δεν κάλυπταν το αυξημένο κόστος παραγωγής. Και στο βαμβάκι η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη μιας και οι τιμές είναι χαμηλές αν συνυπολογίσει κανείς το κόστος των εφοδίων.

Όλα αυτά συντελούν στο προβληματισμό για το τι θα συμβεί την φετινή χρονιά και για το που θα κυμανθούν οι τιμές των προϊόντων. Αν δηλαδή οι αγρότες βγουν κερδισμένη ή αν θα βγάλουν μονάχα τα έξοδα και το κέρδος θα είναι ελάχιστο ως ανύπαρκτο.