Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για τους υποψηφίους και νυν φοιτητές του Δήμου Φαρκαδόνας

Ακόμη περιμένουν οι υποψήφιοι, νυν επιτυχόντες των πανελληνίων εξετάσεων του Δήμου Φαρκαδόνας, την ειδική μοριοδότηση λόγω σεισμών που τους έταζαν

Οι υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων από κοινότητες του Δήμου Φαρκαδόνας ήρθαν αντιμέτωποι τον περασμένο Μάρτιο με πρωτόγνωρες συνθήκες και καταστάσεις. Μαζί με το άγχος των εξετάσεων και της σκληρής μελέτης, ήρθαν να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες της πανδημίας αλλά ταυτόχρονα και στις συνθήκες του μεγάλου σεισμού της 3ης Μαρτίου και των μετασεισμών που ακολούθησαν.

Το άγχος προς την τελική ευθεία των εξετάσεων κάτι περισσότερο από έντονο. Σ’ αυτό ήρθε να προστεθεί η απελπισία των καταστροφών που προκλήθηκαν στα χωριά τους και στα σπίτια τους από τους σεισμούς, καθώς επίσης και ο φόβος. Διάβασμα μέσα στα αυτοκίνητα, στις αυλές των σπιτιών, στις σκηνές, στα τροχόσπιτα, στα κοντέινερ. Η προσοχή να αποσπάται συχνά από τις σκέψεις για το αύριο, το ίντερνετ για την παρακολούθηση της τηλεκπαίδευσης  περιορισμένο.

Σύμφωνα με την «ΚΡΗΝΗ LIVE» όλοι εκείνη την περίοδο γονείς και μαθητές, ζητούσαν το αυτονόητο από το υπουργείο Παιδείας, την θέσπιση ειδικής μοριοδότησης προς τους μαθητές του Δήμου Φαρκαδόνας, του Τυρνάβου και της Ελασσόνας περιοχές που χτυπήθηκαν από τον καταστροφικό εγκέλαδο.

Στο αίτημα αυτό ευαισθητοποιήθηκε άμεσα και ο Δήμος Φαρκαδόνας, όπως κι άλλοι φορείς. Μάλιστα ο Δήμος Φαρκαδόνας με δυο επιστολές στην υφυπουργό Παιδείας Ζέτα Μακρή, 12.3.2021 και στις 12.4.2021 ζητούσε τον καθορισμό ειδικού ποσοστού επιπλέον εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μαθητών και αποφοίτων σχολείων του Δήμου Φαρκαδόνας. Μάλιστα το αίτημα μεταφέρθηκε και δια ζώσης κατά την επίσκεψη της υφυπουργού κα Ζέτας Μακρή στην περιοχή του Ζάρκου και του Γριζάνου την περασμένη άνοιξη.

Οι υποσχέσεις πολλές τόσο από το υπουργείο Παιδείας, όσο και από πολιτικούς παράγοντες. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα ο Δήμος Φαρκαδόνας δεν έλαβε κάποια απάντηση στο αίτημα. Καμιά ενημέρωση επί του θέματος από το υπουργείο Παιδείας δεν έχει λάβει, ούτε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, ούτε η τοπική εκπαιδευτική Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων.

Στην ανακοίνωση των βάσεων την περασμένη εβδομάδα οι υποψήφιοι είδαν ότι στο αποτέλεσμα ου έχει διαμορφωθεί, δεν έχει συμπεριληφθεί το επιπλέον ποσοστό της ειδικής μοριοδότησης.

Είναι σαφές πλέον, ότι η ειδική μοριοδότηση δεν μπορεί να επιφέρει παρά μόνο εισαγωγή στις σχολές καθ’ υπέρβαση και όχι με αντικατάσταση ήδη επιτυχόντων, καθώς αυτό θα δημιουργούσε ένα πραγματικό κομφούζιο.

Τις τελευταίες ημέρες μετά την ανακοίνωση των βάσεων βουλευτές του γειτονικού νομού Λάρισας, άρχισαν να καταθέτουν ερωτήσεις προς την αρμόδια υπουργό Παιδείας σχετικά με το ζήτημα. Άραγε οι απαντήσεις που θα λάβουν θα έχουν θετικά αποτελέσματα προκειμένου να μην υπάρχουν ανισότητες και να ισχύσουν όλα όσα ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας στα τέλη Απριλίου του 2021 κατά την συνάντησή της με το βουλευτή Λάρισα, Μάξιμο Χαρακόπουλο και συγκεκριμένα όπως ανέφερε:

«Οι μαθητές-τριες της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι των Γενικών Ενιαίων Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων των περιοχών που πλήττονται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους εξαιτίας φυσικών καταστροφών, όπως ιδίως από καταστροφικούς σεισμούς και πλημμύρες, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Η ρύθμιση αυτή εφαρμόζεται και για μαθητές-τριες και αποφοίτους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, οι οποίοι κατοικούν μονίμως στις περιοχές του προηγούμενου εδαφίου, ακόμα κι αν υποβάλλουν αίτηση-δήλωση συμμετοχής σε λύκειο άλλης περιοχής ή σε άλλη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».