Αναζήτηση κοινών δράσεων για τους νέους μας

Την Κυριακή η εκδήλωση της ΑΜΚΕ Πράσινη Κιβωτός, του Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, με την αρωγή του Δήμου Τρικκαίων, του ΕΒΕ Τρικάλων και της ΕΑΣ Τρικάλων

Τέσσερις διακεκριμένοι ομιλητές θα μετέχουν στην μεθαυριανή εκδήλωση που διοργανώνουν στα Τρίκαλα η ΑΜΚΕ Πράσινη Κιβωτός, το Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων,

με την αρωγή του Δήμου Τρικκαίων, του ΕΒΕ Τρικάλων και της ΕΑΣ Τρικάλων.

Το θέμα της εκδήλωση επικεντρώνεται στο πως θα ανατρέψουμε τη φυγή των νέων από τον Ευρωπαϊκό Νότο, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα των Μεσογειακών προϊόντων και της Μεσογειακής διατροφής.

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στις 10:45 το πρωί με ομιλητές τους κ.κ. Κώστα Σκρέκα, υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάση Λιούτα, βουλευτή – Γεωπόνο, Δρ. Θεόδωρο Μεταξά, αναπληρωτή Καθηγητή Οικονομικής Ανάπτυξης Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και

Θανάση Τζιαμούρτα, πρόεδρο του Τμήματος Διατροφολογίας του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων.

Πρόθεσή των διοργανωτών είναι να αναζητήσουν από κοινού δράσεις, προτάσεις και εργαλεία μέσα από τα οποία είναι εφικτό να υποστηριχθεί η διασύνδεση της μεσογειακής διατροφής, της παραγωγής, της αγροτοδιατροφικής έρευνας και τεχνολογίας, της μεταποίησης και των εξαγωγών διατροφικών προϊόντων, που εντάσσονται στη αποκαλούμενη «μεσογειακή διατροφή», ώστε να αποτελέσει από συγκριτικό τοπικό διατροφικό πλεονέκτημα, μοχλό ανάπτυξης της τοπικής και εθνικής οικονομίας (αλλά και της οικονομίας της ευρύτερης Νότιας Ευρώπης) και να συμβάλλει στην ανάσχεση του brain drain.

Η Πράσινη Κιβωτός που ιδρύθηκε πριν έξι χρόνια με σκοπό να υπηρετήσει το τρίπτυχο «Άνθρωπος – Κοινωνία – Περιβάλλον», προσδοκά για μια ακόμη φορά, με αυτή την ημερίδα να φανεί χρήσιμη και να σταθεί δίπλα στη νέα γενιά που αγωνιά και προσπαθεί να χτίσει το δικό της αύριο.

Φιλοδοξία της αποτελεί, η ημερίδα αυτή, με τη συμμετοχή εισηγητών, που έχουν ασχοληθεί με επιτυχία με τις επιμέρους ενότητες του θέματος να αποτελέσει μια καλή αφορμή για σκέψη και πιθανόν και για περαιτέρω πρωτοβουλίες σχετικά με τη βελτίωση των υπαρχουσών δομών. Ώστε η περιοχή μας και η πλειονότητα των αγροτικών περιοχών της χώρας μας, να συμπεριλάβουν στον αναπτυξιακό τους σχεδιασμό και να αξιοποιήσουν τη σύνδεση της μεσογειακής διατροφής με ό,τι αυτή περιλαμβάνει, με νέα επαγγέλματα και υπηρεσίες, διαμορφώνοντας και προωθώντας αντίστοιχη εργασιακή εκπαίδευση και ειδίκευση για τους νέους τους.

Ομάδα στόχο αποτελούν:

– Η Τοπική Αυτοδιοίκηση που πρέπει να ενημερώνεται και να αφουγκράζεται κάθε τι που συμβαίνει στον κόσμο γύρω μας, γιατί δυστυχώς τα προβλήματα του Brain Drain συνεχώς μεγεθύνονται.

– Η κοινωνία των πολιτών που πρέπει να αντιληφθεί πως το αύριο του τόπου μας είναι υπόθεση όλων μας και η εποχή μας περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ενημερωμένους, ευαισθητοποιημένους, συνειδητοποιημένους και ενεργούς πολίτες.

– Οι νέοι που μπορούν να επιχειρήσουν, να μετεκπαιδευτούν και να κάνουν έρευνα, να εργαστούν και να βιοποριστούν στον τόπο τους, στον ευρύτερο τομέα της Μεσογειακής Διατροφής και των Μεσογειακών Προϊόντων, από την παραγωγή, τη μεταποίηση, την τυποποίηση, την εμπορία, τη διακίνηση, τις μεταφορές, τις οικονομικές και επιστημονικές υποστηρικτικές υπηρεσίες…με στόχο τη διατήρηση του σημαντικότερου ίσως, πλέον κεφαλαίου της Χώρας μας, του ανθρώπινου, και δη των νέων, των δραστήριων και των καταρτισμένων επιστημόνων για την ανάσχεση του Brain Drain.