Ανακούφιση για τους πληγέντες αγρότες

Πιστώθηκαν οι προκαταβολές των αποζημιώσεων από τις ζημιές που προκλήθηκαν στην φυτική παραγωγή τον περασμένο Σεπτέμβριο εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων

Πράξη τη δέσμευση προς τους πληγέντες αγρότες από τα πλημμυρικά φαινόμενα του περασμένου Σεπτεμβρίου και τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο έκανε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο υφυπουργός Κώστας Σκρέκας, πιστώνοντας στους λογαριασμούς των αγροτών τις προκαταβολές των αποζημιώσεων.

Αρχικά οι πληροφορίες ανέφεραν ότι τα χρήματα των προκαταβολών των αποζημιώσεων στις καλλιέργειες που υπέστησαν 100% ζημία από το μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» θα καταβαλλόταν στους Τρικαλινούς αγρότες την προσεχή Δευτέρα, ωστόσο τα ποσά πιστώθηκαν την Παρασκευή, βάζοντας τέλος στην αγωνία των αγροτών.

Οι προκαταβολές ανέρχονται σε 100 ευρώ ανά στρέμμα για το βαμβάκι, 110 ευρώ ανά στρέμμα για το καλαμπόκι και 30 ευρώ ανά στρέμμα για τη μηδική. Συνολικά, το ποσό που θα δοθεί στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας ανέρχεται σε 24,5 εκατ. ευρώ.

Οι αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο θα καταβληθούν άμεσα στο 100% της  αξίας τους και ανέρχονται και για τις δυο Περιφέρειες σε 1.600.000 ευρώ.

Όπως ορίζει η σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή και την εισήγηση της οποίας έκανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκρέκας, ο ΕΛΓΑ υπολογίζει για πρώτη φορά την αποζημίωση στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, χωρίς τη μείωση κατά 20% όπως υπολογιζόταν προηγουμένως.

Όσον αφορά την φυτική παραγωγή, προτεραιότητα στην καταβολή των προκαταβολών δίνεται στους πληγέντες παραγωγούς στα αγροτεμάχια των οποίων σημειώθηκαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, οι καλλιέργειες ήταν προ της συγκομιδής και οι αγρότες έχασαν το σύνολο της παραγωγής τους. Για το ζωικό κεφάλαιο θα δοθεί αποζημίωση σε όλους τους κτηνοτρόφους που υπέστησαν σημαντικές ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο τους και τα υπέδειξαν στα κλιμάκια των ελεγκτών του ΕΛΓΑ.

Τα χρήματα ήταν διαθέσιμα από το πρωί της Παρασκευής, ανακουφίζοντας εν μέρει τους αγρότες στην πλειονότητα τους και δη στην περιοχή της Φαρκαδόνας υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή.