Αναγκαία όσο ποτέ η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος

Αναφορά στις επερχόμενες κινητοποιήσεις που ξεκινούν ουσιαστικά την ερχόμενη Κυριακή με στάθμευση τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων στις πλατείες των χωριών και μία ημέρα αργότερα κάθοδο στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων με συμμετοχή στο αγροτικό συλλαλητήριο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη» προϊδέασε για το αγωνιστικό πλαίσιο σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ.

Κυρίαρχο αίτημα της «Άνοιξης» και των αγροτών η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Η κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων που ελήφθησαν, στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που έγινε στη Νίκαια της Λάρισας.

Κάλεσμα σε όλους του αγρότες απηύθυνε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων, Λάμπρος Τσέκας. Ο κ. Τσέκας έκανε λόγο για τραγική κατάσταση που δεν πάει άλλο, αφού το κόστος παραγωγής έχει διπλασιαστεί.

Οι συνεχείς αυξήσεις στο ρεύμα, το πανάκριβο πετρέλαιο και οι αυξήσεις σε λιπάσματα, ζωοτροφές και αγροτικά εφόδια ανεβάζουν το κόστος παραγωγής στα ύψη. Ταυτόχρονα οι εξευτελιστικές τιμές που πουλάμε τα προϊόντα μας δεν φτάνουν να καλύψουμε ούτε τα βασικά έξοδα, ενώ ως καταναλωτές καλούμαστε να τα πληρώσουμε διπλά και τρίδιπλα. Εν τω μεταξύ εξακολουθεί να ισχύει το αίσχος με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ αφού δεν καλύπτει το σύνολο των φυσικών καταστροφών και νόσων, οι αποζημιώσεις που δίνει είναι συνήθως ψίχουλα και με μεγάλη καθυστέρηση.

Τα παραπάνω προβλήματα είναι γνωστά σε όλους μας εδώ και χρόνια, αποτελούν πολιτικές επλογές όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, είναι τα αποτελέσματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που θέλει να μας ξεκληρίσει.

Για αυτό και εμείς καλούμε όλους τους αγρότες του νομού να μην δείξουν καμία αναμονή, καμία ανοχή σε αυτή την κατάσταση.», σημείωσε ο κ. Τσέκας.

Οι αγρότες διεκδικούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής.